AcasăActualitate112PROIECT - Nu opreşti la semnalele poliţiştilor rutieri, rămâi fără carnet 90...

PROIECT – Nu opreşti la semnalele poliţiştilor rutieri, rămâi fără carnet 90 de zile!

spot_img

DISTRIBUIȚI

PROIECT Șoferii care nu opresc în trafic la dispoziția polițiștilor rutieri riscă să îşi piardă dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile, conform unui proiect de act normativ înregistrat recent la Senat.

Proiectul de act normativ vizează completarea articolului 102 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Forma actuală a art. 102, alineatul 3:

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:

  1. a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;
  2. b) conducerea vehiculului cu defecţiuni grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, constatate de poliţia rutieră împreună cu specialiştii Registrului Auto Român;

c)neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune

Propunerea legislativă vizează introducerea unui nou articol: „c indice 1 – neoprirea la dispoziţia poliţistului rutier aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.

În expunerea de motive se arată că „sancţiunea mică dată şoferilor care nu opresc la semnalele poliţistului ruitier îi determină pe aceşta să fugă de poliţie, ignorând cu nonşalanţă dispoziţia de oprire a acestora”, astfel că, „în unele cazuri a fost nevoie de întăriri şi de utilizarea focului de armă”.

Pentru descurajarea unor astfel de cazuri, proiectul propune suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

Proiectul este semnat de 20 de parlamentari.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA