AcasăAlteleEconomicPROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ - Închisoare de la 1 an la...

PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ – Închisoare de la 1 an la 6 ani pentru neplata taxelor şi impozitelor

spot_img

DISTRIBUIȚI

PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ  Închisoare pentru neplata taxelor şi impozitelor. Aceasta ar fi noua pedeapsă pentru nereținerea și neîncasarea, reținerea și neplata, respectiv încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, a unor impozite și contribuții.

Fapta va din nou incriminată ca evaziune fiscală și va fi pedepsită cu închisoarea de la unul la șase ani, potrivit unui proiect de act normativ publicat recent de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

Din vara lui 2015, neplata la timp a impozitelor și contribuțiilor reținute angajaților nu mai este considerată infracțiune și se pedepsește cel mult cu amendă.

 

Închisoare pentru neplata taxelor şi impozitelor se aplică şi pentru reținerea și nevărsarea, cu intenție, în cel mult 30 de zile de la scadență, a sumelor reprezentând impozite și contribuții va fi din nou considerată infracțiune și se va pedepsi cu închisoarea de la unul la șase ani, potrivit unui Proiect de Ordonanță de urgență lansat joi, în dezbatere publică, de către MFP și care va modifica Legea evaziunii fiscale.

„Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 6 ani nereținerea sau neîncasarea, reținerea și neplata ori, după caz, încasarea și neplata, în tot sau în parte, cu intenție, în cel mult 30 zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege.

Neplata cu intenție, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și contribuțiilor prevăzute în anexă constituie infracțiune și atunci când neplata este consecința utilizării acestor sume în alte scopuri”, scrie în proiectul de act normativ care are nevoie de aprobarea Guvernului pentru a se aplica.

Anexa documentului MFP cuprinde 32 de impozite și contribuții datorate bugetului care vor intra sub incidența actului normativ, dintre care amintim:

impozitul pe venitul din salarii și asimilate salariilor;
impozitul pe veniturile din pensii;
impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuală;
impozitul pe veniturile din premii și din jocuri de noroc;
contribuția de asigurări sociale datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor;
contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care realizează venituri din salarii și asimilate salariilor.

Până în vara lui 2015, neplata contribuțiilor a mai fost considerată infracțiune, însă de atunci angajatorii care rețin, dar nu virează la stat contribuțiile și impozitele de la angajați riscă cel mult amenzi contravenționale, amenzi care variază direct proporțional cu sumele datorate de debitor la bugetul de stat.

Pentru a intra în vigoare, acesta are nevoie de aprobarea Executivului și publicarea în Monitorul Oficial.

Sursa info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA