spot_img
AcasăAlteleEconomicPROIECT APROBAT DE GUVERN – România va avea un sistem de monitorizare...

PROIECT APROBAT DE GUVERN – România va avea un sistem de monitorizare a prețurilor la carburanți

spot_img

DISTRIBUIȚI

PROIECT APROBAT DE GUVERN  Guvernul a aprobat miercuri înfiinţarea unui sistem de monitorizare a preţurilor pentru carburanţi, o platformă similară „Monitorului preţurilor în domeniul de retail alimentar”, care îi va ajuta pe consumatori să poată alege carburanţii cu cel mai bun raport preţ-calitate.

Platforma de monitorizare a preţurilor pentru carburanţi, instrument similar Monitorului preţurilor în domeniul de retail alimentar, va conduce la transparentizarea pieţei pentru consumatori, susţine Guvernul.

„Creşterea transparenţei pentru consumatori ar putea accentua gradul de concurenţă pe piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi auto, cu implicaţii benefice asupra preţului carburanţilor, dar şi asupra calităţii acestora, serviciilor oferite în staţiile de distribuţie a carburanţilor etc”, potrivit Executivului.

În vederea extinderii Monitorului preţurilor şi în domeniul carburanţilor auto, se intenţionează amendarea corespunzătoare a legii concurenţei. Astfel, se va crea cadrul legal în baza căruia Consiliul Concurenţei poate solicita date şi informaţii companiilor active pe piaţă, ceea ce va permite autorităţii de concurenţă şi monitorizarea activă a preţurilor practicate de companiile petroliere. Consiliul Concurenţei a anunţat anterior că vrea să introducă un instrument prin care oamenii să compare preţurile carburanţilor din benzinării.

Vrem să facem iarăşi, să permanentizăm acest exerciţiu şi să avem un instrument prin care oamenii să compare preţurile la benzinării. Pe marile lanţuri de benzinării le vom obliga să ne dea aceste date şi le vom pune la dispoziţia publicului”, a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la Digi24, în august.

Şeful instituţiei a mai spus că aceasta derulează în prezent o investigaţie pentru a afla de ce au crescut semnificativ preţurile benzinei şi motorinei în România. Potrivit lui Chiriţoiu, dacă acum doi ani eram sub media UE la preţul fără taxe, de 2 ani vedem că la benzină suntem un pic peste media UE.

S-a dat vina pe taxa de stâlp. S-a scos şi tot acolo suntem”, a precizat el.

Suntem foarte atenţi la ce se întâmplă pe piaţa carburanţilor, chiar obsesivi. Nu este nicio altă piaţă despre care să ne informăm atât de frecvent cum se întâmplă cu sectorul combustibililor. De asemenea, preluăm date Eurostat şi le analizăm pentru a avea o imagine a evoluţiei acestui sector. Este o piaţă importantă, care afectează direct consumatorii şi, ca urmare, este în atenţia opiniei publice şi a presei”, a declarat pentru News.ro preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

În ceea ce priveşte scumpirea benzinei şi motorinei, el spune că nu poate estima încă în ce măsură majorarea accizei a dus la scumpirea carburanţilor, mai ales că şi preţul petrolului a crescut la nivel internaţional.

Sursă info și foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA