AcasăActualitatePROGNOZA METEO PENTRU ULTIMELE TREI LUNI DIN AN - Temperaturile vor fi...

PROGNOZA METEO PENTRU ULTIMELE TREI LUNI DIN AN – Temperaturile vor fi normale, dar cu multe precipitații

DISTRIBUIȚI

PROGNOZA METEO PENTRU ULTIMELE TREI LUNI DIN AN Administrația Națională de Meteorologie (ANM) informează că vremea, în următoarele trei luni, se va încadra, în general, în limitele normale ale perioadei.

În schimb, meteorologii estimează că precipitațiile vor fi excedentare, raportat la media multianuală a fiecărei luni.

În ceea ce privește temperatura medie, pentru luna octombrie, aceasta va avea valori peste normalul climatologic al perioadei, în sud, sud-est și local în vest, și apropiate de normal în rest.

De asemenea, la nivelul aceleiași luni, precipitațiile totale vor fi, în general, apropiate de mediile multianuale, cu excepția regiunilor centrale, vestice și estice, unde local acestea vor avea o tendință spre excedent, spun specialiștii ANM – citați de Agerpres.

Media multianuală a precipitațiilor pentru luna octombrie este stabilită la 43,5 litri/metrul pătrat. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Oltenia (până la 70 l/mp) și Maramureș (până la 68 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea și Moldova (până la 41 l/mp).

Pentru luna noiembrie, meteorologii estimează temperaturi medii ce se vor situa peste normalul climatologic în sud, sud-est și local în vest, și vor fi apropiate de normal în restul regiunilor.

În condițiile în care media multianuală a lunii este de 3,8 grade Celsius, cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Moldovei și Transilvaniei (între zero și 5 grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 8 grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea.

Cantitățile totale de precipitații se vor situa, în general, în limite normale în cea mai mare parte a teritoriului.

Acestea pot fi excedentare în regiunile centrale, adică peste norma stabilită la 41,5 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Oltenia (până la 81 l/mp), Maramureș (până la 77 l/mp) și Crișana (până la 63 l/mp). La polul opus se află Moldova, cu cantități de apă cuprinse între 23 și 36 l/mp.

În ceea ce privește luna decembrie, temperaturile medii ale aerului vor fi cuprinse în limite apropiate de mediile multianuale, stabilite prin măsurători de specialitate,în majoritatea regiunilor, local mai ridicate decât acestea în sud-estul țării.

Temperaturile medii vor fi cuprinse între -5 și zero grade Celsius, în Moldova și Transilvania, respectiv între zero și trei grade Celsius, în Dobrogea.

Precipitațiile totale vor fi local excedentare în regiunile centrale și sudice, și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului.

Măsurătorile de specialitate au stabilit o normă medie lunară a precipitațiilor, pentru decembrie, de 44,8 l/mp, potrivit sursei citate.

În zona Maramureșului, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 92 l/mp, în Oltenia la 87 l/mp, în Banat și Crișana (până la 70 l/mp), iar în Dobrogea și Moldova, cel mult 40 l/mp.

Cât despre iarna 2017-2018, aceasta „va fi asemănătoare cu cea din 2012”.

Info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA