AcasăAlteleEconomicPROBLEME ÎN DOMENIUL CONSTRUCȚIILOR – Criza forței de muncă scumpește proprietățile și...

PROBLEME ÎN DOMENIUL CONSTRUCȚIILOR – Criza forței de muncă scumpește proprietățile și slăbește calitatea lucrărilor

DISTRIBUIȚI

PROBLEME ÎN DOMENIUL CONSTRUCȚIILOR  Deficitul de muncitori calificaţi în construcţii, estimat de patronate la circa 200.000 de angajaţi, a condus la o creştere a costurilor de construcţie cu 10-15% în ultimii doi ani, iar situaţia se agravează. Dezvoltatorii imobiliari încep să îşi pună problema de scădere a calităţii.

Deja simţim că preţurile de construcţii cresc. Există o lipsă de forţă de muncă calificată. Vedem constructori care aduc muncitori din Vietnam şi China. Situaţia este similară în toată regiunea. În Polonia se aduc muncitori din Ucraina“, a declarat David Hay, CEO-ul AFI Europe Romania, proprietarul mallului AFI Palace Cotroceni.

În aceeaşi notă, Geo Mărgescu, directorul general al dezvoltatorului Forte Partners, spune că firma sa a experimentat o creştere a costurilor de construcţie cu 10-15% în ultimii doi ani.

În acest moment calitatea construcţiilor este o preocupare pentru noi şi mai puţin întârzierea proiectelor cauzate de lipsa muncitorilor calificaţi. E mult mai greu să lucrezi acum decât era în urmă cu 3-4 ani“, spune Mărgescu.

Constructorii sunt dispuşi să ofere salarii mai mari pentru a aduce în ţară românii care muncesc pe şantierele din Occident şi se gândesc să atragă muncitori şi din Asia, doar pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă, estimat de patronat la 200.000 de angajaţi. În disperare de cauză, antreprenorii cer controale mai drastice pe şantiere pentru a opri munca „la negru“, care le fură oamenii.

Numărul mediu de salariaţi din sectorul construcţiilor, estimat pentru anul trecut, se ridică la 377.700 de persoane. Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii estimează că necesarul de muncitori va creşte la 600.000 de persoane dacă lucrările publice anunţate de Guvernul României vor fi demarate chiar şi parţial în anii următori.

Sursă info și foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA