spot_img
AcasăNews AlertPRIMUL CENTRU COMUNITAR DESTINAT COMUNITĂȚII UCRAINENE DIN BAIA MARE ÎȘI DESCHIDE PORȚILE...

PRIMUL CENTRU COMUNITAR DESTINAT COMUNITĂȚII UCRAINENE DIN BAIA MARE ÎȘI DESCHIDE PORȚILE JOI, 28 APRILIE 

spot_img

DISTRIBUIȚI

Asociațiile YMCA România, YMCA Baia Mare, Rotaract Baia Mare, Rotaract TEAM Baia Mare, Asociația DEIS, Asociația City Makers și Asociația Antreprenorilor Sociali din Nord Vest și-au unit forțele și resursele și au pus bazele unui centru comunitar pentru cei care au fugit din fața războiului și s-au stabilit în Baia Mare și în Județul Maramureș.

Începând de joi, 28 aprilie, de la ora 16:00, centrul ROUA de pe strada Magnoliei nr.10 din Baia Mare pune la dispoziția migranților din Ucraina un spațiu în care pot beneficia de servicii integrate și spații de socializare pentru toate vârstele.

Conceptul POYA/ROUA a fost dezvoltat printr-un proces de co-creare,activitățile și serviciile fiind gândite împreună cu un grup de inițiativă format din membrii comunității ucrainene stabiliți în Baia Mare și membri ai ONG-urilor locale. Inițiatorii acestui proiect consideră că, în procesul de integrare în comunitatea locală a acestor oameni a căror viață a luat o turnură tragică în urmă cu două luni, este importantă o intervenție personalizată, adaptată nevoilor specifice ale fiecărui individ, dar și a comunității ca întreg. În plus, implicarea comunității ucrainene, atât în dezvoltarea activităților centrului, cât și în implementarea lor este vitală. Pe lângă armonizarea diferențelor culturale, are loc și un proces în care beneficiarii direcți ai centrului devin co-fondatori, co-proprietari, crescând astfel  sentimentul de apartenență și responsabilitate. Serviciile oferite de ROUA au două componente:

  • Un centru logistic pe Strada Europa nr.53 din  Baia Mare, care funcționează deja de 5 săptămâni ca magazin social unde membrii comunității ucrainene din Maramureș vin, de două ori pe săptămână, marțea și vinerea între orele 16:00-20:00, pentru a-și face provizii de alimente, produse de igienă și îmbrăcăminte. Produsele sunt gratuite și provin din donațiile Fundației de Voluntari Somaschi din Baia Mare, R.S Logistik din Germania, Băncii pentru Alimente Maramureș, cu sprijinul logistic obținut din donații de către Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord din Baia Mare. Peste 100 de familii au beneficiat până acum de sprijin prin această inițiativă.
  • Un centru  comunitar pe strada Magnoliei nr.10 din Baia Mare, unde se oferă servicii integrate pentru toate categoriile de vârstă, cu participarea activă a comunității ucrainene: activități de zi pentru copii, preadolescenți și adolescenți, cursuri de bază de limba română și engleză pentru toate vârstele, , consiliere psiho-socială și legal-administrativă, spațiu de socializare și petrecere a timpului liber și oportunitatea de a organiza diverse evenimente în cadrul comunității. Toate activitățile centrului sunt oferite gratuit, prin munca voluntară a asociațiilor YMCA România, YMCA Baia Mare, Rotaract Baia Mare, Rotaract TEAM Baia Mare, Asociația DEIS, Asociația City Makers și Asociația Antreprenorilor Sociali din Nord Vest, cu implicarea directă a comunității ucrainenilor din Maramureș.

Luni, 25 aprilie, a avut loc o masă comunitară de Paște, la care fiecare participant a adus preparate specifice sărbătorilor, adulții au petrecut timp împreună, în timp ce copii s-au bucurat de activitățile pregătite de voluntari.

De serviciile ROUA poate beneficia gratuit orice cetățean ucrainean care s-a stabilit în Baia Mare sau în județul Maramureș sau care se află doar în tranzit în județul nostru.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA