AcasăAlteleEconomicVEŞTI PROASTE PENTRU CEI CU CREDITE ÎN LEI - Urmează creșterea ratelor...

VEŞTI PROASTE PENTRU CEI CU CREDITE ÎN LEI – Urmează creșterea ratelor la împrumuturi

DISTRIBUIȚI

VEŞTI PROASTE PENTRU CEI CU CREDITE ÎN LEI Indicele ROBOR la 3 luni a atins joi maximul ultimilor doi ani, ajungând la 1,46%, după ce miercuri era de 1,25%. Acest lucru va duce la creșterea ratelor la împrumuturi.

Indicele ROBOR la 3 luni reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele.

În funcție de acesta se calculează ratele la creditele în lei. Sunt afectați în special românii cu credite Prima Casă. La acestea, dobânda este calculată printr-o formulă, respectiv indicele ROBOR la trei luni plus doi.

La rezultatul obținut se mai adaugă apoi comisionul de 0,45% pentru Fondul de Garantare, plus comisioanele bancare.

Ce spune BNR despre această situație

Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României, a declarat că evoluţia acestui indice depinde de nivelul de lichiditate din piaţa bancară, adică de cantitatea de bani disponibilă.

„Evoluţia ROBOR depinde de nivelul de lichiditate din piaţa bancară. Suntem într-o perioadă de reaşezare a acestui indice, după ce am avut, în perioada care a trecut, dobânzi reduse la nivel istoric. Din aceasta perspectivă, era de aşteptat ca această creştere să înceapă.

Trebuie spus, totuşi, că în 2014 şi 2015, dacă luăm ca reper luna septembrie, ROBOR la 3 luni era mai ridicat decât nivelul actual, ca să nu mai spunem de 2012 sau 2013, când atingea 4 procente sau chiar 5,80%.

Sigur că, faţă de acum câteva luni, se vor aduna câţiva lei în plus la plata ratei, în condiţiile în care dobânda ROBOR este luată în calculul ratei, dar pentru creditele acordate înainte de 2015, ratele sunt în continuare sub nivelul iniţial”, a declarat, Suciu

Libertatea a avertizat asupra acestui fapt încă din 7 setepmbrie, când indicele ROBOR se situa la 0,92%.

Analiștii se așteaptă la noi creșteri în perioada următoare.

Tăriceanu: ”Slavă Domnului că nu am credite”

Pe de altă parte, întrebat despre majorarea ratelor la credite, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că ”slavă Domnului că nu are credite”.

„Eu personal, ca persoană fizică, Slavă Domnului, nu am credite. Slavă Domnului, pentru că orice credit e o presiune, ai o datorie pe care trebuie să o plătești, dar vă spun că în viața mea ca întreprinzător am avut foarte multe nopți de nesomn pentru că am gajat cu bunurile proprii ca întreprinzător creditele pe care le-a luat societatea mea și nu e simplu să știi că, dacă apare un accident, poți să rămâi fără casă, fără nimic și te trezești pornind de la zero. Empatizez cu cei care au credite și îi înțeleg foarte bine”, a afirmat Tăriceanu, la Senat, întrebat dacă are credite în lei.

Info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA