spot_img
AcasăEvenimentPrimarul Cătălin Cherecheș: S-au cerut și s-au dat bani pentru ca scandalul...

Primarul Cătălin Cherecheș: S-au cerut și s-au dat bani pentru ca scandalul cu rromii să facă vâlvă în presă! Ambasada SUA a fost dezinformată din nou!

DISTRIBUIȚI

Cătălin Cherecheș explică dedesubturile scandalului iscat în jurul mutării țiganilor din cocioabele de pe Craica în locuințele decente din incinta fostului combinat Cuprom:

”Adevarul este unul simplu si clar. La nivelul municipiului Baia Mare, de douazeci de ani s-au format patru pungi de saracie in care locuiesc etnici rromi in situatii absolut de neimaginat: fara apa, fara canalizare, faca curent electric, intr-o mizerie de nedescris, in niste cocioabe improvizate, amplasate ilegal pe terenuri din domeniul public.

Decizia noastra este sa generam relocarea acestor familii in conditii decente de trai, in locuinte de necesitate, oferim aceasta posibilitate, pe baza consultarii pe care am facut-o si o facem in comunitatea de rromi.

Din pacate, consultarea este de multe ori viciata de catre asa-zisii lideri infractori ai rromilor, cei care se ocupa cu camataria, cu proxenetismul si asa mai departe.

Am intrat intr-un mod foarte hotarat cu fortele de ordine acolo pentru a elimina acest filtru al infractorilor ce nu lasa comunitatea rroma sa comunice cu cei de la serviciul de asistenta sociala, lucru care probabil a deranjat.

A deranjat pe cei care ii sustin pe acesti pseudo-lideri, respectiv unele asociatii pentru drepturile rromilor carora probabil le este mai comod sa discute cu acesti pseudo-lideri decat cu fiecare cetatean rrom in parte, ele fiind multe din Bucuresti sau din alte parti, chiar din strainatate, si neavand poate timp si rabdare sa vina pana la Baia Mare sau in alte parti unde sunt probleme cu comunitatea rroma si sa vada exact realitatile.

Am demarat procesul de demolare a acestor cladiri improvizate, 80 de astfel de constructii, pe baza unor proceduri legale clare, respectiv consultarea oamenilor, acordul scris pentru mutare, acordul pentru demolare, acordul cu privire la respectarea drepturilor minorilor si acordul cu privire la acceptarea apartamentelor pe care le-au primit ca locuinte de necesitate.

Lucru care s-a si intamplat. Noi beneficiem de trei cladiri administrative ale fostului combinat de producere a cuprului, sunt, repet, cladiri administrative unde pana acum trei luni au lucrat directori, ingineri, functionari, ele nu apartin zonei de productie. Avem acolo birouri care au fost transformate in locuinte de necesitate. Exista bai, exista curent electric, exista incalzire, exista toate conditiile. Exista loc de joaca in curte, sunt imobile care au fost construite in anii ’60-’70, de foarte buna calitate.

Cred ca toti cei care locuiesc acolo sunt multumiti, lucru certificat de faptul ca au si ramas acolo, nimeni nu a dorit mutarea.

Intr-adevar, la un moment dat, acum o saptamana, si asta se certifica si din monitorizarile video pe care le avem, pentru ca am amplasat camere pentru monitorizare, in noaptea de 1 spre 2 iunie, a fost o sedinta a acestor pseudo-lideri la locuintele de necesitate si, brusc, doua mame au acuzat dureri de cap si ca inclusiv copiii au anumite probleme si ca ar fi intoxicati. Brusc, dupa cateva zile de stat acolo.

Intr-adevar au venit salvarile, copiii nu au mai avut nimic, mamele nu au mai avut nimic, lucrurile s-au dezinflamat.

Ulterior, politia, si din declaratii reiese foarte clar acest lucru, a constatat ca a fost o manevra specifica a acestor lideri infractori si ca inclusiv la unul dintre etaje s-a dispersat spray paralizant.

Ideea este ca noi am interzis accesul acestor lideri care nu sunt cazati acolo si avem tot dreptul, pe baza regulamentului de ordine interioara, sa limitam accesul. Ei nu mai au acces acolo, lucru care i-a determinat sa aiba reactii violente, mai ales in aceasta perioada de campanie electorala, cand li s-a spus foarte clar ca tranzactionarea voturilor rromilor nu este un lucru interesant pentru primarul municipiului Baia Mare si ca nu vom mai accepta acest gen de tranzactionare de voturi cu care au fost obisnuiti de 20 de ani incoace, si nu numai in Baia Mare.

Decizia noastra este ferma: mergem inainte pentru eliminarea acestor pungi de saracie, pentru integrarea comunitatii rrome. Am si inaugurat la Baia Mare, acum o luna de zile, cel mai mare centru social din Transilvania pentru comunitatea rroma, unde avem si compartiment pentru monitorizarea sanatatii comunitatii rrome, gradinite, biblioteca, s.a.m.d. Centrul acesta este mai putin de 50 de metri de cladirile unde i-am mutat.

Am vorbit miercuri seara cu consilierul politic al ambasadorului SUA. I-am spus exact aceste lucruri, a vazut ca, din nou, domnul ambasador a ‘muscat’ aceasta dezinformare.

Ambasadorul a mai facut o data un demers, tot asa influentat de catre diverse asociatii sau fundatii, care, va repet, de un an de zile sunt invitate la Baia Mare de catre mine sa ne ajute in proiectul nostru pilot de integrare a comunitatii si refuza sa vina.

Am hotarat sa luam taurul de coarne si sa ne facem treaba si sa fim un model de buna practica si pentru Romania si pentru Europa si, inclusiv, pentru SUA, ca si acolo au probleme imense cu integrarea.

A venit ambasadorul SUA si acum un an de zile, tot asa intoxicat cu privire la un gard pe care noi il ridicaseram ca zona de delimitare intre un spatiu de locuit social si o artera de circulatie unde au existat anual peste 30 de accidente si dupa construirea acestui gard nu a mai fost niciun accident. Rezulta ca, statistic vorbind, a fost o optiune buna.

Intr-adevar, am fost amendat de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, un consiliu pur politic, pentru ca am fost parlamentar si stiu cum sunt pusi acolo oamenii, strict pe criterii politice.

Am fost amendat, am platit amenda, i-am chemat in instanta si am castigat la Curtea de Apel Cluj anularea acestei condamnari, respectiv amenzi”.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA