AcasăActualitateDRAPEL ÎN BERNĂ - Prima zi de doliu național în memoria Regelui...

DRAPEL ÎN BERNĂ – Prima zi de doliu național în memoria Regelui Mihai

spot_img

DISTRIBUIȚI

DRAPEL ÎN BERNĂ România este în doliu național în memoria Regelui Mihai, timp de trei zile, începând de azi. Sicriul cu trupul Majestății Sale Defuncte a fost depus de miercuri seară la Palatul Regal, în Sala Tronului. Acolo va rămâne până sâmbătă, când va avea loc înmormântarea.

Guvernul a stabilit doliu național în memoria Regelui Mihai, în zilele de 14,15 și 16 decembrie.

Zilele de doliu național sunt stabilite prin hotărâre de Guvern, potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României.

În zilele de doliu național, instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale sunt obligate să arboreze în bernă atât drapelul României, cât şi drapelul Uniunii Europene, după cum stipulează actul normativ.

De asemenea, posturile naţionale de radio şi televiziune, dar şi instituţiile de cultură trebuie să îşi adapteze programul, iar toate manifestările culturale, artistice şi sportive programate pentru zilele de doliu sunt amânate.

Zile de doliu național în România, după Revoluție

După decembrie 1989, în România au fost declarate zile de doliu național:

12 ianuarie 1990 în memoria victimelor Revoluţiei
14 septembrie 2001 după atentatele din SUA din 11 septembrie
14 martie 2004 după atentatul de la Madrid din 11 martie, soldat cu moartea a 11 români
8 aprilie 2005 după moartea Papei Ioan Paul al II-lea
3 august 2007 pentru funeraliile Patriarhului Teoctist
18 aprilie 2010 în memoria victimelor accidentului aviatic de la Smolensk în care şi-au pierdut viaţa preşedintele Poloniei Lech Kaczynski şi numeroşi oficiali polonezi
26 iunie 2013 după accidentul de autocar din Muntenegru în care au murit 18 români şi
31 octombrie – 2 noiembrie 2015 în memoria victimelor incendiului din Clubul ”Colectiv”
13 august 2016 cu prilejul funeraliilor Reginei Ana
2 septembrie 2016, în memoria victimelor cutremurului din Italia în care au murit 292 de persoane, inclusiv 11 cetăţeni români.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost adus în țară, miercuri, cu o aeronavă militară care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă, unde a avut loc o slujbă religioasă.

De la aeroport, sicriul a fost transportat la Castelul Peleş, unde a rămas pentru câteva ore, apoi a fost adus la Bucureşti şi aşezat în Sala Tronului de la Palatul Regal.

Acolo unde va rămâne până sâmbătă, când va avea loc înmormântarea, la noua catedrală Episcopală de la Curtea de Argeş.

Cei care vor să depună flori și să se închine la catafalcul Majestății Sale Regele Mihai pot veni la Sala Tronului de la Palatul Regal joi, 14 decembrie, între orele 08.00 şi ora 22.00 şi vineri, 15 decembrie, între ora 08.00 şi ora 22.00. Intrarea este liberă.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi transportat cu Trenul Regal de la Bucureşti la Curtea de Argeş, după cum rezultă din programul funeraliilor Regelui Mihai.

La funeraliile regelui Mihai sunt aşteptaţi, sâmbătă, să participe Regina Sofia a Spaniei, Regina Greciei Anne-Marie, Prinţul Charles al Marii Britanii şi zeci de reprezentanţi ai marilor familii nobiliare europene.

La funeralii este aşteptat şi Regele Filip al Belgiei, al treilea cel mai tânăr monarh european în exerciţiu, precum şi Prinţul Lorenz al Belgiei, Arhiduce de Austria.

Regele Mihai a murit marți, 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani. Fostul suveran a decedat la reședința sa din Elveția.

sursa info şi foto

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
TE-AR MAI PUTEA INTERESA