Şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca, a fost demis, marţi seară, de către premierul Victor Ponta.
Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Victor Ponta a decis, marţi seară, să-l demită, la propunerea ministrului Economiei, pe şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Marius Dunca. ”Eu am aflat de la televizor. Nu am nimic oficial, nici nu pot vorbi foarte clar despre demiterea mea”, a declarat Marius Dunca la Digi24.
Potrivit aceloraşi surse, în locul lui Dunca, Ponta a decis numirea secretarului de stat în Ministerul Economiei Bogdan Pandelică, cele două decizii nefiind încă publicate în Monitorul Oficial. La ora transmiterii acestei ştiri, în faţa Guvernului peste 13.000 de oameni protestează cerând demisiile primarului sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, ministrului Gabriel Oprea şi premierului Victor Ponta.
Clubul Colectiv a primit un control din partea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor cu o zi înainte de incendiul devastator în care 31 de persoane şi-au pierdut viaţa, ca urmare a unei reclamaţii depuse în data de 18.10.2015, cel mai probabil, de un client. Inspectorii ANPC au permis funcţionarea clubului şi l-au invitat pe Alin Anastasescu la sediul CJPC cu un set de documente.
Un client al clubului Colectiv a reclamat la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti neconcordanţe legate de preţurile din meniu şi cele care erau cerute la bar. Respectivul client a plătit 40 de lei pentru un sortiment de coniac care, în meniu, era 23 de lei. După ce i-a spus barmanului acest lucru, omul a primit băutura gratuită, dar tot a depus reclamaţie la ANPC. O echipă de comisari s-a deplasat la clubul Colectiv, pentru a-i chema la sediu pe reprezentanţii firmei, dar nu au găsit pe nimeni. A fost lăsată o invitaţie pentru a se prezenta, cu actele firmei, la ANPC, în data de 30 octombrie, la ora 8:30. Acest lucru nu s-a întâmplat însă.
Tinerii care au murit sau au fost răniţi în incendiul din clubul Colectiv sunt victimele unor erori de neiertat, care, din nefericire, nu au fost observate de autorităţi la ultima inspecţie. Probabil, mai potrivită decât starea de şoc ar fi acum, pentru noi toţi, starea de furie. De ce? Tragedia a fost declanşată de o combinaţie nefastă şi inadmisibilă de zgârcenie şi de prostie.
În timp ce medicii fac eforturi colosale să-i salveze pe răniţi, o anchetă de amploare a fost declanşată pentru stabilirea cauzei care a dus la declanşarea incendiului. Iar primele indicii – deocamdată din surse neoficiale – sunt halucinante.
Administratorul firmei care a asigurat izolarea fonică la Colectiv ne-a declarat că patronii i-au cerut să folosească materiale ieftine, iar angajaţii ar fi spălat tavanul în urmă cu o lună, îndepărtând astfel soluţia ignifugă cu care era impregnat.
“Noi am pus la dispoziţie mai multe materiale din care să aleagă, patronii l-au ales într-un final pe cel mai ieftin. Colaborarea noastră a început în 2013, însă reprezentanţii clubului trebuiau să fie controlaţi, ei nu au avut controale până acum… La astfel de evenimente ar fi trebuit să stea cu pompierii lângă scenă! Mai grav este că, în urmă cu o lună, am aflat că angajaţii au dat jos tavanul, care este dintr-un burete ce conţine soluţie ignifugă, şi l-au spălat, ca să scape de fumul care s-ar fi impregnat. Nu ştiu cu ce soluţie a fost spălat, însă acest lucru poate fi definitoriu pentru propagarea focului cu atâta rapiditate”, a declarat pentru Libertatea administratorul firmei Pro Audio Store, Ştefan Şuto.
O altă problemă care a agravat situaţia vineri seară a fost lipsa personalului calificat, a acelor oameni care să pună mâna pe un extinctor la momentul potrivit şi să îndrume lumea către ieşire.