AcasăAlteleEconomicPRIMA CASĂ - Garanția ar putea scădea la 40% pentru locuințele mai...

PRIMA CASĂ – Garanția ar putea scădea la 40% pentru locuințele mai vechi de 5 ani

DISTRIBUIȚI

PRIMA CASĂ Programul Prima Casă ar putea fi modificat astfel încât în următorii cinci ani, 2017-2021, doar pentru imobilele cu destinația de locuință mai noi de 5 ani sau consolidate în ultimii 5 ani față de data acordării creditului, procentul de garantare de către stat se fie menținut la 50% în timp ce pentru celelalte credite procentul va fi redus la 40%.

PRIMA CASĂ În primii doi ani plafonul anual de garantare pus la dispoziția băncilor va fi de 2 miliarde lei, iar pentru următorii trei ani va scădea la 1,5 miliarde lei, scrie profit.ro.

Modificările programului au fost propuse de Ministerul Finanțelor Publice printr-o notă în ședința de miercuri a Guvernului.

Potrivit strategiei Programului Prima Casă 2017-2021, propusă de Finanțe, procentul de garantare a creditului de către stat va fi corelat cu vechimea și rezistența imobilului, diferențiindu-se în funcție de vechimea imobilului achiziționat și/sau a calității acestuia urmare consolidării măsurată prin rezistența la seisme (rezistența clădirii urmare consolidării).

Astfel, pentru creditele contractate pentru imobile cu destinația de locuință mai noi de 5 ani sau consolidate în ultimii 5 ani față de data acordării creditului, procentul de garantare de către stat se păstrează la nivelul de 50% în timp ce pentru celelalte credite procentul de garantare de către stat va fi la nivelul de 40%.

„Prin această diferențiere, pe de o parte se are în vedere sprijinirea îmbunătățirii calității locuirii prin acordarea unor condiții mai bune de locuit oferite de locuințele noi sau consolidate, iar pe de altă parte se are în vedere și diminuarea riscului de credit al statului în Program, ținându-se cont că colateralul reprezentat de o locuință nouă sau consolidată (toate celelalte aspecte fiind similare) este mai valoros fiind diminuator de risc pentru statul român (de fapt același principiu este urmat și de finanțatori în cazul creditelor ipotecare acordate de către aceștia fără garanții de stat)”, arată ministerul înn documentul citat.

Totodată, se propune menținerea condiției conform căreia, toate locuințele care se achiziționează în cadrul Programului trebuie să se încadreze în una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetică.

Ministerul Finanțelor Publice are în vedere un plafon anual de garanții în cadrul Programului de aproximativ 2 miliarde lei pentru primii doi ani acoperiți de strategie (2017-2018) și 1,5 miliarde lei pentru ultimii 3 ani (2019-2021), astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul Programului.

citește și CELE MAI NOI CIFRE – Sondajul care răstoarnă toate calculele

Ministerul arată că măsura este propusă în urma consultării cu diferitele entități implicate sau interesate, atât consumatorii de credite cât și finanțatorii și dezvoltatorii de locuințe.

continuarea AICI

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA