AcasăAlteleEconomicPREVIZIUNI SUMBRE - Urmează cel mai mare val de scumpiri din ultimii...

PREVIZIUNI SUMBRE – Urmează cel mai mare val de scumpiri din ultimii 5 ani în România

DISTRIBUIȚI

PREVIZIUNI SUMBRE Un val de scumpiri loveşte România! Cel mai mare din ultimii cinci ani. Mâncarea, carburanţii, electricitatea şi gazele au ajuns la preţuri-record.

Nu doar deprecierea leului ne-a adus aici, ci şi importurile masive de alimente, spun specialiştii. Şi este doar începutul unui an greu, plin de provocări în economie.

În 2017 alimentele de bază s-au scumpit de la o zi la alta.

Pe finalul anului preţul ouălor a crescut cu 43%, cel al untului cu 23%, iar fructele proaspete costau cu 10% mai mult faţă de lunile anterioare, arată cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică.

Specialiştii vin şi cu explicaţiile: „Importăm 70% carne, deci preţul creşte! Importăm cam 20% lapte, preţul creşte! Creşterea preţului la combustibil, acum creşterea preţului la gaze, creşterea preţului la energie electrică. Eu am spus întotdeauna că toate acestea în mod normal în preţul unui produs alimentar înseamnă 6%.”

În ultima lună din 2017, energia electrică s-a scumpit cu 12%, iar preţul combustibililor a crescut cu aproape 6%. Şi transportul aerian este mai scump.

Previziunile analiştilor pentru acest an nu sună mai bine.

Banca Naţională şi-a păstrat prognoza de inflaţie la 3,2% pentru anul 2018.

Sursa info Observator

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA