spot_img
AcasăMARAMURESUL ISTORICPreviziuni sumbre! Isărescu: Doar Dumnezeu ne scapă de scumpiri!

Previziuni sumbre! Isărescu: Doar Dumnezeu ne scapă de scumpiri!

DISTRIBUIȚI

Doar Dumnezeu ne mai scapă de scumpirile din acest an. A spus-o guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului pe inflaţie şi prognozei pe următorii 2 ani. Dacă vom avea condiţii meteo favorabile agriculturii, vom scăpa mai uşor. Altfel, ne aşteaptă alte scumpiri şi o rată a inflaţiei aproape dublă faţă de ţinta iniţială a Băncii Naţionale.
Prognoza de inflaţie a BNR pentru sfârşitul anului se situează în jurul valorii de 3,5%. Însă, în primele 6 luni, scumpirea medie a preţurilor va fi de aproape de 6%.

„Grosul creşterilor este concentrat în prima jumătate a acestui an. Din acest motiv, menţinerea pentru întreaga perioadă a semestrului 1 a ratei inflaţiei anuale peste intervalul ţintit”, spune Isărescu.

Scumpirea utilităţilor este principalul motiv pentru care vom plăti mai mult şi pentru alimente. De la 1 ianuarie, energia electrică ne costă cu 11% mai mult. Iar veştile rele nu se opresc aici. Potrivit calendarului liberalizării pieţei energiei convenit cu FMI, până la sfârşitul anului vor fi şi alte creşteri de tarife, mai ales la gaze. Singura speranţă rămâne, şi în acest an, agricultura.

„Probabilitatea pe care o confirm şi eu, ca persoană care am un un anumit ataşament faţă de agricultură, este ca un an agricol greu să fie urmat de unul cel puţin normal, dacă nu bun”, spune Isărescu.

Şi cursul valutar ne-ar putea da în acest an bătăi de cap: „Vom avea volatilitate a cursului de schimb faţă de euro, pe cale de consecinţă şi faţă de dolar. Aş putea spune aşa, fără să stârnesc cine ştie ce speculaţii, că s-ar putea avea volatilităţi ceva mai mari decât ne-am obişnuit în anii anteriori. Dar aici balanţa riscurilor este echilibrată”, a spus Isărescu.
În luna ianuarie, moneda naţională a reuşit o apreciere masivă în faţa euro, de 1,6%.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA