AcasăActualitateSocialPREVENȚIE – Obligațiile agenților economici din sectorul de alimentație publică pentru evitarea...

PREVENȚIE – Obligațiile agenților economici din sectorul de alimentație publică pentru evitarea tragediilor

spot_img

DISTRIBUIȚI

Conform normelor adoptate cu privire la autorizarea și funcționarea unităților de alimentație publică, agenții economici trebuie să respecte o serie de măsuri preventive pentru a evita producerea unor tragedii. Astfel, proprietarul ori beneficiarul construcţiei are obligaţia să solicite şi să obţină avizul înainte de începerea lucrărilor de execuţie la construcţii noi, de modificare a celor existente şi/sau la schimbarea destinaţiei acestora. Avizul de securitate la incendiu este actul emis de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă după verificarea de conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice în vigoare a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, adoptate în documentaţiile tehnice de proiectare. Aceste avize trebuie să fie eliberate în baza unor cerințe care trebuie respectate de agenții economici.

Astfel, este obligatorie prevederea a minimum două căi de evacuare, uşile dispuse pe căile de evacuare nu trebuie încuiate pe timpul funcţionării normale a clădirii, uşile de pe traseul evacuării publicului din sală trebuie să se deschidă în sensul evacuării, lăţimea ieşirilor de evacuare în exterior se stabileşte de proiectat în raport de numărul maxim de persoane din spaţiul respectiv.

De asemenea, sălile aglomerate se echipează cu următoarele instalaţii de protecţie împotriva incendiilor:

  • instalaţii de detectare, semnalizare şi avertizare incendiu;
  • instalaţii pentru iluminat de siguranţă, cum ar fi cele de securitate pentru evacuare persoane şi împotriva panicii;
  • instalaţii de stingere a incendiilor cu hidranţi interiori;
  • instalaţii de stingere a incendiilor cu hidranţi exteriori;
  • coloane uscate, în cazul în care clădirea în care este dispusă sala aglomerată are mai mult de două niveluri;
  • instalaţii de evacuare a fumului în caz de incendiu.
  • Elementele decorative interioare, finisajele, tratamentele termice şi acustice ale sălilor aglomerate nu trebuie să propage incendiul cu uşurinţă.

Proprietarii unităților de alimentație public au și obligații care trebuie respectate pentru a oferi siguranță clienților. Astfel, aceștia trebuie să obţină autorizaţiile necesare conform legii, să asigure încadrarea cu personal cu atribuţii în domeniul apărării împotriva incendiilor, asigure informarea utilizatorilor privind regulile de apărare împotriva incendiilor precum și echiparea şi dotarea cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor prevăzute în documentaţiile tehnice şi în prezentele dispoziţii generale. 

Conform legii, în scopul asigurării condiţiilor pentru evacuarea persoanelor se iau următoarele măsuri:

– uşile, casele scărilor, ieşirile, precum şi traseele către acestea trebuie marcate cu indicatoare de securitate prevăzute în reglementările în vigoare, astfel încât să fie vizibile ziua şi noaptea;

– uşile de pe căile de evacuare se prevăd cu deschiderea în sensul deplasării persoanelor spre exterior şi se menţin în permanenţă descuiate.

– pe căile de evacuare se interzice amplasarea oglinzilor sau vitrinelor pentru a nu dezorienta utilizatorii.

– mobilierul, aparatele de jocuri şi alte dotări specifice se dispun astfel încât căile de circulaţie să fie menţinute libere în permanenţă;

  • numărul maxim admis de persoane în această categorie de unităţi nu trebuie să depăşească valoarea impusă prin proiectul de construcţie şi prin reglementările tehnice specifice.

Instalarea de sisteme destinate generării de efecte speciale de lumini, ceaţă, fum şi altele asemenea se face cu asigurarea protecţiei la foc necesare pe baza instrucţiunilor emise de producător sau de proiectant.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA