AcasăActualitateSocialPREVEDERI LEGALE - Șoferii fără accidente vor primi bonus de 50% la...

PREVEDERI LEGALE – Șoferii fără accidente vor primi bonus de 50% la RCA, iar ceilalți vor plăti în plus

DISTRIBUIȚI

PREVEDERI LEGALE De la data de 12 iulie a intrat în vigoare Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. Actul normativ aduce noutăți precum tariful de referinţă, conceptul clientului cu risc ridicat, decontarea directă, dar și o nouă instituţie cu roluri şi responsabilităţi noi. Normele de aplicare a legii RCA includ acordarea unui bonus de 50% la asigurarea auto obligatorie pentru șoferii fără accidente.

După negocieri și dezbateri intense pe marginea normelor metodologice ale legii privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, în vigoare de câteva zile, s-a ajuns la o formă finală agreată atât de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cât și de ceilalți jucători de pe piaţa acestui tip de asigurare.

„Proiectul de normă privind asigurările auto din România reflectă rezultatul unui efort comun al tuturor părţilor interesate din piaţa asigurărilor RCA – asociaţii de protecţia consumatorilor, societăţi de asigurare, transportatori, brokeri şi service-uri auto, precum şi alte asociaţii alături de care ASF, pe parcursul celor două sesiuni de dezbateri publice, a urmărit cu precădere clarificarea unor aspecte cum ar fi: reglementarea elementelor contractului RCA, inclusiv reînnoirea acestuia; formatul poliţei de asigurare; reglementarea condiţiilor şi criteriilor de autorizare şi practicare a asigurării RCA pe teritoriul României; criteriile de risc şi instrumentele utilizate în calculul tarifului de primă; asigurările RCA aplicabile asiguraţilor cu risc ridicat”, se arată într-un comunicat al ASF, preluat de Agerpres.

Astfel, potrivit normelor care vor intra în vigoare odată cu publicarea în „Monitorul Oficial” al României, cei care au comportament adecvat în trafic vor primi un bonus la RCA de 50%, iar persoanele care au un comportament inadecvat vor plăti până la 180%. De asemenea, limitele de despăgubire stabilite de către ASF sunt de 1,2 milioane de euro pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, şi de 6 milioane de euro pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

„Nu sunt modificări semnificative faţă de proiectul publicat pe site. Numai în ceea ce priveşte bonus malus am discutat cu toţi cei implicaţi şi am convenit ca acela care este asigurat şi are un comportament adecvat în trafic să fie bonusat, trebuie să primească un discount semnificativ. Am crescut acest bonus de la 32% la 50%. În ceea ce priveşte categoria persoanelor care sunt malusate, care au un comportament inadecvat în trafic, care fac accidente, care ne împing către zona de creştere a tarifelor şi de rezolvare a acestor probleme pe care le constatăm că există, vor fi malusaţi până la 180%. Era 200%, dar 180% a rezultat în urma dezbaterilor”, a declarat Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedintele ASF.

Potrivit acestuia, clienţii cu risc ridicat vor fi orientaţi către o nouă entitate, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), care, într-un termen prestabilit de normă, va oferta aceşti clienţi şi îi va repartiza către asigurători în funcţie de cota de piaţă pe care o au aceştia la o dată de referinţă”, explică oficialul ASF. Acesta mai spune că vor fi „protejați inclusiv clienţii cu risc ridicat. Nu putem lăsa preţurile să crească în mod necontrolat”.

Noua formă privind normele de aplicare a legii RCA urmează să fie adoptată de Consiliul ASF şi să intre în aplicare până cel mai târziu la începutul lunii august, după cum au anunțat reprezentanții ASF.

Prin Legea RCA sunt introduse și tarifele de referinţă pentru poliţele de asigurare auto, care înlocuiesc tarifele-plafon (maximale) ce operaseră până la 20 mai.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

TE-AR MAI PUTEA INTERESA