AcasăEvenimentPreședintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Victor Ponta se formeze Guvernul! Află...

Președintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Victor Ponta se formeze Guvernul! Află aici care va fi configurația probabilă a viitorului executiv!

DISTRIBUIȚI

USL face lista unui nou cabinet condus de Victor Ponta. Nume grele, dar şi personaje care nu au fost în prim-plan până acum se află între variantele potenţialilor miniştri.
Pentru Ministerul de Finanţe în calcul sunt luate numele lui Claudiu Doltu, profesor la ASE, fost consilier prezidenţial al lui Emil Constantinescu, consilierul lui Mugur Isărescu la începutul anilor 2003 şi secretar de stat la Finanţe în timpul guvernării Tăriceanu, dar şi a lui Daniel Chiţoiu, fost şef al ANAF în guvernarea Tăriceanu.

Pentru Ministerul Transporturilor, un nume cu şanse foarte mari pentru a ocupa fotoliul de ministru în guvernul Ponta este Eduard Hellvig – secretar general al PNL şi apropiat al lui Crin Antonescu.
Educaţia este disputată de liberalul Andrei Marga şi de pesedista Ecaterina Andronescu, ambii foşti ministri ai educaţiei.
Senatorul PNL, Mircea Diaconu este favorit pentru Ministerul Culturii, propunerea fiind agreată şi de social-democraţi. Actor şi director al teatrului Nottara, Diaconu s-a acomodat şi cu spaţiul politic, fiind o prezenţă constantă în emisiunile de profil.
Pentru Ministerul Muncii, useliştii iau în calcul numele unui alt fost ministru, Mariana Câmpeanu, care este creditată cu prima şansă pentru a reveni în fruntea acestui minister, în guvernul USL. În ce priveşte Ministerul Agriculturii, acesta ar putea fi preluat de preşedintele PC, Daniel Constantin.
Ministerul Apărării ar reveni liberalilor, urmând să fie decisă persoana care va ocupa această funcţie. Până acum, pe lista numelor posibile se află generalul Corneliu Dobriţoiu, ministru din umbră la Apărare.
În tabăra social-democraţilor, Ministerul de Interne este rezervat pentru secretarul general al PSD, Liviu Dragnea. Preşedintele CJ Teleorman a mai ocupat această funcţie la începutul anului 2009 în guvernul Boc, dar a demisionat după ce a refuzat să numească anumiţi oameni în structurile Ministerului.
La Ministerul Dezvoltării și Turismului va veni Liviu Dragnea, dacă la Interne va fi desemnat Dan Nica.
Titus Corlăţean este favorit pentru a deveni ministru de Externe în guvernarea USL. Pesedistul a pierdut această funcţie în 2008, fiind preferat Cristian Diaconescu. Corlăţean este vocea partidului în materie de politică externă alături de cea a lui Adrian Năstase.
Chiar dacă numele său a fost implicat în mai multe scandaluri, senatorul PSD Daniel Şova rămâne unul dintre favoriţii pentru preluarea şefiei Ministerului Justiţiei. Prieten cu Victor Ponta, Dan Şova a avut o ascensiune rapidă şi pe linie de partid, fiind ales în fruntea Comisiei de Integritate Morală a PSD. Un alt nume vehiculat pentru Ministerul Justitţiei este cel al senatorului Ioan Chelaru. Surse din PSD susţin că ultimul cuvânt la Justiţie îl va avea Victor Ponta care va dori să aibă un specialist în fruntea Ministerului.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Florian Popa şi deputatul Nicolae Bănicioiu sunt numele vehiculate pentru a prelua Ministerul Sănătăţii. Doctorul Popa este susţinut de filiala PSD Sector 2, în timp ce Bănicioiu este sprijinit de Liviu Dragnea.
Deputatul PSD Carmen Moldovan este în cărţi pentru Ministerul Mediului. Moldovan a fost cea care l-a sfătuit pe Victor Ponta să aducă în sediul din Kiseleff coşuri speciale pentru gunoi, să creeze un spaţiu pentru reciclarea bateriilor şi să fie interesat de maşinile eco. Un interes aparte pentru Ministerul Mediului îl are şi filiala PSD din Constanţa. În 2008, Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu l-au impus în fruntea Ministerului pe Nicolae Nemirschi. Astfel, viitorul ministru va trebui să aibă şi acceptul pesediştilor de la malul mării.
La Ministerul Economiei este vehiculat numele economistului Liviu Voinea, unul dintre cei care se ocupă de programul economic USL.
Ministerul Comunicațiilor va reveni cel mai probabil lui Varujan Pambucian din grupul minorităților.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA