AcasăMARAMURESUL ISTORICPresa străină despre parlamentare. Financial Times: O înfrângere usturătoare pentru preşedintele Băsescu

Presa străină despre parlamentare. Financial Times: O înfrângere usturătoare pentru preşedintele Băsescu

spot_img

DISTRIBUIȚI

“O victorie uriaşă pare să readucă la putere, cu un mandat puternic, actuala coaliţie de guvernare din România, arată exit poll-urile de duminică seara”, scrie blogul Financial Times dedicat statelor emergente. “Victoria clară a USL, condusă de premierul Victor Ponta, este şi o înfrângere usturătoare pentru rivalul său, preşedintele Traian Băsescu. Însă în timp ce rezultatul pare limpede, nu se ştie ce se va întâmpla mai departe, pentru că vicleanul Basescu mai are câteva cărţi de jucat.”
Cât despre politica viitorului guvern, Financial Times scrie că “negocierea unui nou acord standby cu FMI va fi (poate) o prioritate.” “Acordul a trebui sa menţină încrederea investitorilor. Dar asemenea aranjamente vor veni cu un preţ. România va trebui, din nou, să-şi menţină finanţele în ordine şi să continue privatizarea marilor întrepribnderi de stat.” “Acesta este cel mai bun rezultat din perspectiva pieţelor. Speranta este că USL nu va da curs ameninţărilor cu reforma constituţională, ci se va concentra pe economie. Pieţele vor dori ca noul guvern să încheie un nou acord cu FMI, care este foarte probabil, având în vedere declaraţiile preelectorale ale liderilor USL”, spune Timothy Ah, expert în pieţe emergente la Standard Bank.
“Dar există o şansă ca certăreţul preşedinte Basescu să încerce să folosească pârghiile politice pentru a forţa o scindare postelectorală a coaliţiei eteroclite USL şi pentru a aduna cele mai obediente facţiuni într-o coaliţie cu ARD, PPDD şi reprezentanţii minorităţilor, în special ale etnicilor maghiari”, scrie Financial Times.

Vocea Rusiei: Evoluţia postelectorală, o decizie luată la Washington, nu la Bucureşti
“În mod formal, lucrurile ar trebui să se desfăşoare astfel: potrivit Constituţiei, preşedintele Băsescu trebui să desemneze premierul care va forma guvernul. Teoretic, acest candidat este Victor Ponta, liderul USL, care a câştigat alegerile. Dar în politica românească bunul simţ lasă deseori locul unei improvizaţii conjuncturale. Şi viaţa a demonstrat că Băsescu este înclinat la interpretări inovatoare ale Constituţiei.”
“După experienţa tristă a bătăliei din vară împotriva “Vocii Rusiei”, preşedintele a continuat cu aluziile. El a cerut alegătorilor să voteze pentru cei care vor menţine “parteneriatul strategic cu Statele Unite” şi care nu vor reorienta ţara către Moscova sau Beijing, fără a uita să amintească de importanţa “prieteniei cu Rusia şi China”, scrie Vocea Rusiei. Publicaţia rusă mai aminteşte şi de acuzele aduse de Monica Macovei liderilor USL, care ar fi urmărit indicaţiile Vocii Rusiei în această vară, pentru a crea haos în România.
“Decizia privind viitorul crizei politice din România pare să fi fost adoptat la Washington, nu la Bucureşti. Dacă Occidentul s-a săturat cu adevărat de echipa lui Băsescu, alegerile vor fi recunoscute şi Ponta va deveni premier. Dacă rusofobia va prevala, echipa preşedintelui are o şansă de a lupta pentru un loc pe eşicherul politic”, mai scrie Vocea Rusiei, adăugând că “se poate ca Basescu să apeleze din nou la sprijinul aliaţilor săi occidentali pentru a forţa USL să aleagă un alt premier. Preşedintele poate conta pe dizlocarea coaliţiei adversarilor săi, sub presiunea Occidentului. Apoi, el va aduna “rămăşiţele” pentru a obţine o majoritate parlamentară ascultătoare.”

AFP: O majoritate care poate deveni autoritară
Pe lângă perspectiva continuării crizei politice din cauza încăpăţânării preşedintelui, agenţia franceză încearcă să sublinieze că victoria USL poate duce la un regim autoritar. “Analiştii atrag atenţia asupra pericolelor unei supermajorităţi a USL-ului, care a stabilit deja printre priorităţi o modificare a Constituţiei”, scrie AFP. Agenţia îl citează pe Florin Negruţiu spunând că “în absenţa unor voci credibile care să sancţioneze eventuale derapaje, singura speranţă vine de la partenerii străini şi, paradoxal, de la Victor Ponta. El poate alege să devină un nou Viktor Orban de care Europa se fereşte ca de râie sau să-şi respecte angajamentele şi regulile europene, cu riscul de a deveni nepopular.”

The New York Times: refuzul desemnării lui Ponta poate duce la destabilizare şi subminarea economiei
Iată ce scrie pentru New York Times Dan Bilefsky, cel care în urmă cu două luni vorbea despre România ca o ţară cu o cultură a impunităţii şi corupţiei, fără tradiţie democratică, a cărei aderare la UE trebuia amânată, cu un premier care încalcă principiile democratice şi o presă care acuză jurnaliştii străini, o ţară în care Monica Macovei apare ca vocea raţiunii, iar Bruxelles-ul un salvator.
Guvernul român de centru-stânga a obţinut o victorie covârşitoare în alegerile parlamentare, potrivit rezultatelor partiale publicate luni, scrie The New York Times. Rezultatul ameninţă să împingă ţara către tulburări politice majore din cauza rivalităţii puternice dintre premier şi preşedinte.
“Victoria face ca domnul Ponta să fie favorit la funcţia de premier. Dar domnul Băsescu, care are prerogatiova de a numi premierul, a indicat că nu îl va desemna pe Victor Ponta, în parte pentru că Ponta a încercat să îl demită în această vară.
Dacă Băsescu va refuza desemnarea, se poate naşte o luptă politică care poate destabiliza ţara şi poate submina economia şi amâna un acord cu FMI pe care Romania speră să-l negocioeze în 2013, la expirarea actualului acord.
Domnul Băsescu îl poate omite pe Ponta numind un candidat din coaliţia de centru-stânga. Dar experţii constituţionali spun că Băsescu are un spaţiu mic de manevră, din cauza mandatului foarte clar obţinut de coaliţie.
Analiştii arată că atmosfera otravită din politica românească dă puţine semne că şi-ar reveni, pentru că oricine va fi numit premier va lucra foarte greu cu preşedintele Băsescu.”

Reuters: România va juca după cum cântă UE şi FMI
Preşedintele României, Traian Basescu, nu prea are altă opţiune decât să-l desemneze premier pe rivalul sau Victor Ponta, după ce partidul său de stânga a obţinut o victorie clară.
Cu un sistem electoral care favorizează partidele mari, USL ar putea avea un număr si mai mare de mandate decât arată rezultatele. Cu două treimi din mandate, USL ar putea modifica Constituţia, aşa cum a făcut Viktor Orban în Ungaria vecină. Însă analiştii politici spun că USL nu va prefera această mişcare, din cauza criticilor dure primite din partea UE în timpul încercării de demitere a preşedintelui, când USL a fost nevoită să renunţe la anumite modificări ale legislaţiei.
Orice neclaritate în privinţa noului guvern poate amâna negocierile cu FMI pentru un acord care să înlocuiască împrumutul de 5 miliarde de euro ce expiră în 2013, mai scrie Reuters.

Euractiv: Viitorul lui Băsescu nu mai este sigur acum
Viitorul lui Băsescu ca sef de stat pare nesigur după alegeri. Deşi mandatul său se încheie în noiembrie 2014, este de aşteptat ca USL sa încerce să repete suspendarea din vară. Potrivit acordului coaliţiei, lui Crin Antonescu i-a fost promisa preşedinţia.
Un asemenea scenariu poate nelinişti pieţele, pentru că orice perioada fără o administraţie centrală poate ridica semne de întrebare privind obţinerea unui nou acord cu FMI, după ce actualul acord va expira în 2013, scrie Euractiv.com
“România, fosta ţară comunistă, a făcut progrese în anumite sfere, după ce revoluţia din 1989 l-a dat jost pe dictatorul Nicolae Ceauşescu, însă, deşi a aderat la UE în 2007, rămâne a doua cea mai săracă ţară din Uniune. România se afla in urma Poloniei, Ungariei şi Cehiei şi se luptă încă să asigure apă curentă şi electricitate pentru unii din cei 19 milioane de locuitori. Reformele pe termen lung, precum privatizarea companiilor de stat ineficiente şi reforma sănătăţii nu s-au concretizat, iar economia se străduieşte să iasă dintr-o puternica recesiune”, mai scrie Euractiv, într-un portret pe care toata presa internaţională îl face României în articolele dedicate alegerilor.
Agenţia China Noua nu omite să amintească că “preşedintele Traian Băsescu a declarat că a votat pentru ca România să-şi continue drumul spre Vest. Băsescu a spus că nu doreşte că ţara sa să rămână în “zona gri”. ‘Drumul nostru merge cu siguranţă către valorile euro-atlantice, care trebuie să fie parte din viaţa noastră”, a spus Băsescu, spunând că ‘putem fi prieteni foarte buni cu Rusia şi China.’”

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA