PRESA INTERNAȚIONALĂ DNA și SRI reprezintă o versiune modernă a Securității ceaușiste în viziunea jurnalistului Nick Kochan, care scrie, într-un articol pentru EurActiv, despre felul în care vede lupta anticorupție din România.
Kochan aminteşte că România a intrat în Uniunea Europeană pe baza faptului că și-a rezolvat problemele de corupție, care au amânat acceptarea în UE până în anul 2007.
„Munca energică a unei agenții anticorupție numită DNA a convins atunci puterile europene că țara are intenții serioase în ce privește combaterea sistemului corupt”, a notat jurnalistul care se întreabă dacă nu cumva această luptă anticorupție a mers prea departe.
Kochan este convins că în România corupția încă rămâne o problemă serioasă, ceea ce afectează dezvoltarea economică a țării și distanțează cetățenii de politicieni. Opinia jurnalistului este sprijinită de statistica Indexului de Percepere a Corupției, publicat de Transparency Internațional, care arată că România este a treia țara din UE, în ceea ce privește nivelul corupției.
Altfel, Kochan crede că activitatea care poate părea un succes datorită ratei de condamnare de 92 la sută dintre toate cazurile, amintește de un tribunal chinez unde judecătorului îi este prea teamă de procuror pentru a avea curajul să achite un inculpat.
Kochan aminteşte de „o tactică cvasi-juridică” folosită de procurori pentru a-i amenința pe inculpați: arestarea preventivă. O astfel de practică, în care acuzatul poate petrece până la jumătate de an în spatele gratiilor în timp ce se desfășoară ancheta, este suficientă pentru a convinge mulți acuzați să coopereze, în viziunea jurnalistului.
Cea mai gravă acuzație împotriva DNA, în opinia lui Kochan, este aceea că DNA nu dă socoteală nimănui.
Sursă info.
Sursă foto.