Acasăsinucidere maramuresPremiile Academiei Române pe anul 2010. Maramureșeanul Ioan Groșan a primit Premiul...

Premiile Academiei Române pe anul 2010. Maramureșeanul Ioan Groșan a primit Premiul ”Ion Creangă”!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Academia Română a acordat săptămâna trecută, în cadrul unei ceremonii, premiile prestigiosului for pe anul 2010, printre laureaţii acestei ediţii numărându-se filologul Ştefan Colceriu, plasticiana Silvia Radu, muzicologul Grigore Constantinescu, arhitectul Alexandru Beldiman, scriitorul Ioan Groşan şi realizatoarea Lucia Hossu-Longin, informeaza Agerpres.

Cunoscutul scriitor maramureșean Ioan Groşan a primit Premiul ”Ion Creangă” în domeniul filologiei şi literaturii, pentru romanul ”Un om din Est”, apărută la Editura Tracus Arte.
În cadrul ceremoniei, Premiul ”Mihai Eminescu” i-a fost acordat lui Ion Mureşan, pentru volumul de poezii „Cartea Alcool”.
Ioan Groșan s-a născut în 3 octombrie 1954, în comuna Satulung. A absolvit în 1978 Facultatea de Filologie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Face parte din gruparea revistei „Echinox”, unde debutează în 1974. Debutează editorial în 1985 cu volumul de povestiri Caravana cinematografică. A fost membru al Cenaclului de proză Junimea, de asemenea, membru fondator al grupării „Ars Amatoria”. A fost de-a lungul timpului profesor, director artistic al studioului de creație cinematografică al Ministerului Culturii (condus de Lucian Pintilie) și redactor la Contrapunct și Academia Cațavencu. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Ioan Grosan a publicat incepand cu 1974, anul debutului in revista Echinox, mai multe volume, printre care: „Caravana cinematografica” (1985, Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania); „Trenul de noapte” (1989); „Scoala ludica” (1990); „Planeta Mediocrilor” (ed. I: 1991; ed. a II-a: 2002); „O suta de ani de zile la Portile Orientului” (ed. I: 1992, Premiul pentru proza al Uniunii Scriitorilor din Romania; ed. a II-a: 2001, ed. a III-a: 2007); „Jurnal de bordel” (1995); „Nutzi, spaima Constitutii. Jurnal de Cotroceni” (1998); „Judetul Vaslui in NATO” (2002).
Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA