AcasăslolvaciaPREMIERĂ - Maramureşenii iubitori ai artei dramatice sunt aşteptaţi la Teatrul Municipal...

PREMIERĂ – Maramureşenii iubitori ai artei dramatice sunt aşteptaţi la Teatrul Municipal la comedia „Puricele în ureche”

DISTRIBUIȚI

Maramureşenii care apreciază arta dramatică sunt aşteptaţi joi, 14 aprilie, de la ora 19.00 la o nouă premieră a Teatrului Muncipal. Este vorba despre piesa „Puricele în ureche” scrisă de Georges Feydeau.

„Aşa cum spuneam, este a cincea premieră a stagiunii, de data aceasta o comedie, o comedie celebră, «Puricele în ureche», scrisă de un mare meşteşugar în ale vodevilului Georges Feydeau. Este unul dinrte marii dramaturgi autori de comedie din istoria dramaturgiei universale. La Baia Mare s-a mai jucat «Domnul vânează», acum mai mulţi ani”, a declarat Radu Macrinici, directorul Teatrului Municipal Baia Mare.

Gelu Badea, cel care semnează regia spectacolului, este regizor și lector universitar la Facultatea de Teatru și Film din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj Napoca. Este șeful colectivului de regie din cadrul aceleiași universități și doctor în teatru, cu teza ”Radu Penciulescu – pedagogie și creație”. Spectacolele montate de Gelu Badea au fost prezentate și premiate la importante festivaluri de teatru din țară, dar și la festivaluri internaționale în Italia, Germania, Moldova, Bulgaria și Polonia.

„E aşa, un fel de spirală pentru că eu atunci când mi-am făcut spectacolul de licenţă la Naţionalul de la Cluj cu un text foarte important din dramaturgia internaţională, «Aşteptându-l pe Godot», de Samuel Beckett, am avut bucuria să fiu invitat la un festival, la Festivalul Atelier, pe care-l conducea Radu macrinici şi în felul acesta eu am ajuns să fac şi primul spectacol în afara şcolii, la Teatrul de la Sfântul Gheorghe. Trebuie spus asta pentru că acest spectacol a avut până la urmă şi o nominalizare la Premiile UNITER în acel an. Spirala s-a mişcat şi după mult timp Radu Macrinici revine la Baia Mare şi în felul acesta am revenit şi eu, invitat să fac un spectacol pentru Sala Mare. Trebuie să spun că în ăştia nouă ani jumate în care nu am mai fost pe aici au transformat puţin teatrul de aici dar eu cred că următorii ani îl vor reaşeza sau îl vor readuna de unde era risipit teatrul. Asta e părerea mea”, a spus regizorul.

”Puricele în ureche” propune un teatru de relații, în care predomină comicul de situatie, iar situațiile, cu cât sunt mai încurcate și mai greu de rezolvat, cu atât devin mai verosimile.

Universul personajelor este unul viu și mereu în mișcare: înalta societate a saloanelor pariziene, doctorul, majordomul încornorat în fața propriilor ochi, patronii unui bordel de lux, spaniolul împreună cu soția, englezul-scoțian, toți se perindă de la Hotelul “Motănașul gentilom” la Casa Chandebise, purtați de același carusel al încurcăturilor. Într-o citire proaspătă a textului, ambiguitatea se dilată și lasă loc imaginației să completeze punctele de suspans de la capătul pistelor încurcate.

„Ce pot să vă spun, textul avea 178 de pagini, primul text de amploare mare şi e ca în reclamele de televiziune, 2 în 1, adică două personaje total diferite , doi oameni care seamănă foarte mult între ei, din pături sociale diferite, şi provocarea a fost mare din punctul meu de vedere pentru că la o anumită maturitate profesională îţi doreşti să încerci. Acum, dacă am reuşit sau nu, asta va hotărî publicul şi cei care vor veni să vadă spectacolul”, a spus actorul Valeriu Doran, cel care ţine capul de afiş al spectacolului.

Preţul unui bilet de intrare la spectacol este de 20 de lei iar reprezentaţia va dura două ore, cu pauză între acte.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA