Un proiect de succes pentru detinutii din Norvegia este implementat si la noi in tara in Delta Dunarii, pe insula Tataru, unde peste 50 de condamnati se intretin singuri, isi construiesc locuinte si invata arta mestesugurilor traditionale.
In apropiere de localitatea Chilia Veche pe insula inconjurata de canale, nuferi si pasari exotice, detinuti, cei mai multi aflati in ultimii ani de pedeapsa, construiesc locuinte, si-au facut cuptor de paine si chiar panouri solare. Dupa ce vor fi gata casele, vor sta in ele si vor lucra. Vor construi barci si vor impleti cosuri pe care le vor vinde.
Prin acest proiect detinutii, multi fara pregatire profesionala invata sa construiasca case in mod traditional si sa lucreze cu stuful. Pe langa faptul ca invata o meserie, au sansa nesperata sa lucreze sub cerul liber. Seara se intorc la penitenciar. Programul este finantat de ambasada Norvegiei la Bucuresti.
„E mai multa libertate”, spune Sorin Iordache, unul dintre detinuti. “Nu stai intre ziduri, gratii de fier, e mai liber! Iarba verde, umbra, nu-i ca la alte penitenciare„.
Excelenta Sa Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei la Bucuresti: „Au senzatia de egalitate din Norvegia intre detinuti si staff care iau masa impreuna si fac diferite activitati impreuna. Programul pregateste detinutii ca sa se intoarca in societate, nu in penitenciar”. Programul are un succes neasteptat in Norvegia, unde putini dintre detinutii care au facut parte din acest proiect au mai comis infractiuni dupa eliberare.
Dupa ce vor iesi din inchisoare, detinutii isi vor putea gasi de lucru mai usor gratie cunostintelor acumulate. Ambasada Norvegiei a finantat acest proiect cu peste 580.000 de euro din care statul roman are o contributie de 15%. Programul implementat de campionul Ivan Patzaichin este inspirat de cel aplicat pe insula norvegiana Bastoy, unde detinutii convietuiesc asemenea unei comunitati dintr-un sat. Lucreaza pamantul, cresc animale si locuiesc in casele construite de ei. Se relaxeaza la soare in timpul liber si isi fac singuri programul, fiind supravegheati doar de cativa paznici.
Intr-un asemenea penitenciar a stat si Anders Breivik, autorul masacrului din 2011 in care au murit 77 de oameni. El s-a plans de conditiile de detentie, solicitand, de pilda, inlocuirea consolei de jocuri Playstation 2 cu un model mai recent. Breivik a mai cerut si dublarea alocatiei saptamanale de 36 de euro, pentru a putea plati timbrele postale pentru corespondenta sa. Si fiindca toate scrisorile pe care le trimitea sau le primea erau cercetate amanuntit de ofiterii penitenciarului, Breivik s-a plans ca perchezitiile ii prelungesc nejustificat schimburile de scrisori.