AcasăNews AlertPREMIERĂ - Expoziţie inedită adresată nevăzătorilor la Complexul Astronomic Baia Mare

PREMIERĂ – Expoziţie inedită adresată nevăzătorilor la Complexul Astronomic Baia Mare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Chiar dacă muzeele sau planetariile par domenii „tabu” pentru persoanele cu dizabilităţi de vedere, acest lucru este pe cale să se schimbe iar schimbarea va începe chiar din Baia Mare. În aproximativ patru luni, la Complexul astronomic va fi vernisată o expoziţie permanentă dedicată acestui segment de public.

“În luna februarie începem să derulăm un proiect nou, foarte interesant. Se numeşte «Cerul în mâinile tale». Este un proiect pe care l-am depus pentru finannţare la Administraţia Fondului Cultural Naţional, am reuşit, am obţinut finaţarea cu locul I”, a explicat Mircea Liţe, reprezentant Complex Astronomic Baia Mare.

Acest proiect se adresează nevăzătorilor care, astfel, vor avea şansa să viziteze complexul Astronomic şi să „vadă” constelaţiile boltei cereşti.

„Vom prezenta persoanelor cu dizabilităţi de vedere şi nevăzătorilor constelaţiile româneşti tradiţionale prin intermediul unor diagrame tactile amplasate în Sala multimedia unde rulează expoziţia «Constelaţii româneşti tradiţionale». În dreptul televizoarelor vor fi amplasate aceste diagrame tactice. Vom asocia fiecare constelaţie cu un miros, de exemplu Carul Mare cu vanilia, Carul Mic cu scorţişoara. Persoanele care nu au dizabilităţi de vedere şi care vor vizita această expoziţie vor fi legate la ochi pentru a conştientiza nevoile speciale pe care le au persoanele cu dizabilităţi de vedere sau nevăzătorii”, a mai spus acesta.

Expoziţia va fi inaugurată cel mai probabil la finele lunii martie sau începutul lunii aprilie şi va deveni o expoziţie permanentă. Mai mult, în acea sală va fi amplasată inclusiv o mână curentă pe pereţi pentru a veni în sprijinul publicului ţintă.

În cadrul aceluiaşi proiect, un set similar cu cel expus la Complexul astronomic băimărean va fi itinerant la celelalte şapte planetarii şi complexe astronomice din România.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img
TE-AR MAI PUTEA INTERESA