AcasăActualitateACTUALIZARE 5/ PREMIERĂ ACTUALMM: SURSE MEDICALE - Doi angajați ai Eaton Sârbi,...

ACTUALIZARE 5/ PREMIERĂ ACTUALMM: SURSE MEDICALE – Doi angajați ai Eaton Sârbi, infectați cu COVID-19

DISTRIBUIȚI

ActualMM vă prezintă, din nou, în premieră, informații despre situația pandemie de coronavirus în județul Maramureș. Surse medicale ne-au confirmat că doi angajați ai firmei Eaton din localitatea maramureșeană Sârbi, comuna Fărcașa, sunt infectați cu coronavirus. De altfel, cele două persoane sunt cazurile cu numerele 66 și 67 confirmate în județul nostru.

Potrivit surselor noastre, cei doi angajați sunt în acest moment internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare. Aceleași surse medicale ne-au declarat că se așteaptă ca și alți angajați să fie confirmați cu virusul în următoarele zile.

Momentan nu se cunosc foarte multe informații despre acest caz. Cert este că firma la care lucrează persoanele infectate are sute de angajați (peste 2.000 în fabricile din Sârbi și Bușag). Am solicitiat CJSU (Comitetul Județean pentru Situații de Urgență) Maramureș informații cu privire la măsurile care s-au luat. Nu ni s-au oferit informații concrete pentru că, potrivit acestora, în aceste momente există o anchetă epidemiologică în desfășurare.

Așteptăm un punct de vedere și din partea conducerii Eaton Sârbi cu privire la acest caz, respectiv dacă în rândul angajaților s-au luat toate măsurile de siguranță cerute de către autorități pentru prevenirea răspândirii virusului.

Actualizare 1:

După ce am publicat în premieră informațiile despre infectații de la Eaton, cititorii noștri au început să ne transmită noi informații, momentan pe surse. Se pare că unul dintre cei doi angajați, confirmat în urmă cu două – trei zile, ar fi din Sălsig. Surse ActualMM susțin că angajatii care lucrează la Eaton și locuiesc în Sălsig ar fi fost sunați ieri să nu mai vină la muncă, dar nu li s-ar fi zis dacă intră în șomaj, izolare sau cu ce scop… Mai mult, unul dintre angajații confirmați ar fi lucrat cu alții și din alte sate, nu doar din Sălsig.

Un alt cititor ne-a declarat că pentru mai multe persoane din Ardusat și Sârbi, posibili contacți ai celor doi infectați, s-ar fi luat măsura izolării la domiciliu.

ACTUALIZARE 2:

Revenim cu noi informații în exclusivitate cu privire la cazul celor două îmbolnăviri de COVID-19, din rândul angajaților fabricii EATON Sârbi. Relatările care urmează sunt mărturii și declarații ale unor angajați sau rude ale acestora, care din motive obiective au ales să își păstreze anonimatul. Noi am decis să publicăm toate informațiile primite, chiar dacă nu putem obține pentru toate o confirmare oficială, deși ne străduim, pentru că mai ales în această perioadă opinia publică trebuie să cunoască aceste detalii. Înțelegem și faptul că nu toți agreează că se fac publice aceste informații însă, în acest moment, primează siguranța și sănătatea publică. Cu toate că instituțiile statului fac reale eforturi pentru a ascunde informațiile în fața presei, implicit în fața opiniei publice, considerăm că trebuie cu toții să știm despre pericolul din jurul nostru. Nu pentru a ne panica, ci pentru a putea să ne protejăm pe noi și comunitatea în care trăim.

Reiterăm posibilitatea de a ne transmite un punct de vedere sau un drept la replică tuturor părților implicate, de la autorități și până la conducerea societății Eaton ori persoanelor care s-ar putea simți lezate de informațiile publicate (e-mail: [email protected])

COVID-19 în Sălsig: autoritățile susțin că nu este (n.r. încă) vorba de un focar, însă localnicii susțin contrariul. De unde a apărut virusul

Un cititor al ActualMM.ro ne-a oferit informații șocante cu privire la modul în care s-ar fi îmbolnăvit, de fapt, cei doi angajați ai Eaton Sârbi. Se pare că cele două persoane din Sălsig, martori ai lui Iehova, ar fi participat înainte de Paștele catolic, alături de alți martori, la o întâlnire secretă în Sala Regatului din Sălsig. Adunarea ar fi fost una religioasă, fiind vorba despre Cina Domnului (comemorarea morții lui Iisus). La adunare ar fi luat parte cei doi angajați confirmați cu COVID-19, dar și unul din medicii de la dispensarul din Fărcașa. Se bănuiește că infectarea persoanelor s-ar fi produs atunci, însă nu se cunoaște încă identitatea pacientului 0. Această informație ne-a parvenit din mai multe surse, rămâne de văzut dacă se confirmă în urma anchetei epidemiologice derulate de către DSP Maramureș.

Legătura dintre adunarea secretă și femeia de 68 de ani din Sălsig, internată zilele trecute la Spitalul Suport (TBC) din Baia Mare, cu COVID-19

În urmă cu câteva zile, o femeie în vârstă de 68 de ani din Sălsig, bolnavă de cancer, a fost confirmată cu noul coronavirus. Autoritățile nu au oferit atunci amănunte cu privire la modul în care s-a infectat femeia. Potrivit surselor noastre, se pare că femeia de 68 de ani ar fi contactat virusul chiar de la medicul care o pansa. Este vorba despre medicul de la dispensarul Fărcașa care, la rândul său, ar fi contactat virusul în cadrul adunării secrete de la Sala Regatului a martorilor lui Iehova din Sălsig.

Anchetă epidemiologică în curs

Răspunsul oficial al autorităților pe această temă este unul scurt: nu neagă situația, dar nici nu oferă informații. Purtătorul de cuvânt al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a confirmat doar că există o anchetă epidemiologică în curs. Faptul că muncitorilor Eaton din Sălsig (nu puțini la număr) li s-a cerut vineri, 24 aprilie 2020, să nu se întoarcă la muncă ne face să ne întrebăm care este, de fapt, situația reală. Pe de altă parte, mai mulți angajați ne-au povestit că, în această dimineață, o femeie a fost trimisă acasă. Aceasta s-a prezentat la muncă, în schimbul 1, dar avea febră (39 de grade).

Angajatorul le-ar fi asigurat echipamente de protecție angajaților

Potrivit unor informații transmise indirect tocmai de către una dintre cele două persoane aflate acum în Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare, conducerea Eaton le-ar fi oferit angajaților echipamente de protecție (măști și mănuși). În plus, regulile de prevenire a răspândirii virusului ar fi, în mare parte, respectate. Există însă și voci din rândul angajaților care susțin contrariul, însă, momentan, nu există suspiciuni cu privire la modul în care angajatorul a protejat angajații. Revine autorităților competente obligația să verifice dacă și cum au fost și sunt protejați angajații.

ACTUALIZARE 3:

Conducerea Eaton a luat măsuri: sub pretextul că se estimează o scădere a capacității de producție în următoarea perioadă, datorată (spune conducerea) închiderii temporare a fabricilor din Germania, s-a luat decizia ca mâine, 27 aprilie, fabrica să fie închisă. Conform informării primite de către mai mulți angajați ai fabricii de la Sârbi, mâine se va stabili practic cum și dacă fabrica va funcționa în următoarea perioadă. Vă redăm mai jos informarea primită de către angajați:

Adrian Barbur

 

ACTUALIZARE 4: Punctul de vedere al martorilor lui Iehova

Stimată redacție, Cultul creștin „Organizația Religioasă Martorii lui Iehova” vă aduce la cunoștință cu respect că unele informații din articolul ACTUALIZARE/ PREMIERĂ ACTUALMM: SURSE MEDICALE –Doi angajați ai Eaton Sârbi, infectați cu COVID-19 apărut pe site-ul dumneavoastrăla 25 aprilie 2020 și editat de către dl. Adrian Barbur nu sunt corecte. Prezentăm mai jos cele două paragrafe cu informații care pot fi interpretate greșit de către cititori:

Un cititor al ActualMM.ro ne-a oferit informații șocante cu privire la modul în care s-ar fiîmbolnăvit, de fapt, cei doi angajați ai Eaton Sârbi. Se pare că cele două persoane din Sălsig, martori ai lui Iehova, ar fi participat înainte de Paștele catolic, alături de alți martori, la o întâlnire secretă în Sala Regatului din Sălsig. Adunarea ar fi fost una religioasă, fiind vorba despre Cina Domnului (comemorarea morții lui Iisus). La adunare ar fi luat parte cei doi angajați confirmați cu COVID-19, dar și unul din medicii de la dispensarul din Fărcașa. Se bănuiește că infectarea persoanelor s-ar fi produs atunci, însă nu se cunoaște încă identitatea pacientului 0. Această informație ne-a parvenit din mai multe surse, rămâne de văzut dacă se confirmă în urma anchetei epidemiologice derulate de către DSP Maramureș….În urmă cu câteva zile, o femeie în vârstă de 68 de ani din Sălsig, bolnavă de cancer, a fost confirmată cu noul coronavirus. Autoritățile nu au oferit atunci amănunte cu privire la modul în care s-a infectat femeia. Potrivit surselor noastre, se pare că femeia de 68 de ani ar fi contactat virusul chiar de la medicul care o pansa. Este vorba despre medicul de la dispensarul Fărcașa care, la rândul său, ar fi contactat virusul în cadrul adunării secrete de la Sala Regatului a martorilor lui Iehova din Sălsig.

Cultul creștin „Organizația Religioasă Martorii lui Iehova” dezminte categoric informația conform căreia la Sala Regatului din Sălsig s-ar fi organizat vreo întrunire publică înainte de Paștele catolic.Menționăm că din săptămâna 2-8 martie 2020, când s-au luat primele măsuri împotrivapandemiei cu COVID-19 de către autorități, Sala Regatului a Martorilor lui Iehova din Sălsig nu a mai fost folosită pentru întrunirile creștine. Evenimentul pe care dumneavoastră l-ați menționat în acest articol, Cina Domnului, s-a ținut prin videoconferință pe internet,așa cum a fost menționat și pe site-ul nostru jw.org, dar și prin comunicatul de presă pe care cultul nostru l-a distribuit în toată presa, inclusiv redacției dumneavoastră (la adresa [email protected]), la data de 21 martie 2020. Menţionăm mai jos textul comunicatului pe care vi l-am trimis şi dumneavoastră la această dată:

Stimată Redacție, Marți, 7 aprilie 2020, Martorii lui Iehova din întreaga lume celebrează un eveniment unic în istoria omenirii „Cina Domnului”, cunoscut și sub denumirea de Cina cea de Taină. Cina Domnului le amintește tuturor oamenilor despre Isus Cristos și despre jertfirea vieții sale în folosul întregii omeniri. (Evanghelia după Matei, capitolul 20, versetul 28) Modelul lăsat de Isus pentru această sărbătoare se regăsește în Evangheliile după Matei și Luca. Potrivit acestor două cărți biblice, Cina cea de Taină, asemenea oricărei alte sărbători, se ține o dată pe an, în ziua de 14 nisan (conform calendarului ebraic),după apusul soarelui. Anul acesta, corespondentul acestei zile din calendarul ebraic în calendarele moderne este ziua de 7 aprilie 2020. (Matei 26:18-20, 26). În contextul actualei pandemii însă, nu va fi posibil să ne întrunim în lăcașele noastre de cult. De aceea, mai multe detalii referitoare la această celebrare puteți găsi la următoarele adrese:-De ce a murit Isus?-De ce Martorii lui Iehova celebrează Cina Domnului altfel decât alte religii?-În ce sens este jertfa lui Isus o „răscumpărare pentru mulți”? Ne puteți contacta la această adresă de e-mail dacă doriți mai multe detalii despre Martorii lui Iehova și sărbătorile lor anuale.De asemenea, mai menționăm că Martorii lui Iehova sunt unul dintre cele 18 culte recunoscute de Statul Român. Prin urmare, Martorii lui Iehova dezmint categoric și informația conform căreia ar organiza întâlniri secrete. Vă reamintim că în armonie cu Codul deontologic al ziaristului, adoptat de Clubul Român de Presă, articolele 2 și 3 afirmă:

„Articolul 2. Ziaristul poate da publicităţii numai informaţiile de a căror veridicitate este sigur, după ce în prealabil, le-a verificat, de regulă, din mai multe surse credibile.

Articolul 3. Ziaristul nu are dreptul să prezinte opiniile sale drept fapte. Ştirea de presă trebuie să fie exactă, obiectivă şi să nu conţină păreri personale.”. Iar articolul 5 mai afirmă: „Articolul 5. Ziaristul va da publicităţii punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate în cazul unor păreri divergente. Nu se vor aduce acuzaţii fără să se ofere posibilitatea celui învinuit să-şi exprime punctul de vedere. Se va avea în vedere respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie, astfel încât nici un individ nu va fi catalogat drept infractor, până când o instanţă juridică nu se va pronunţa. Se va evita publicarea comentariilor şi luărilor de poziţie asupra unor cauze aflate pe rol în justiţie. Aceasta nu exclude relatările obiective asupra faptelor în evoluţia lor. Ziaristul nu se substituie instituţiilor şi puterilor publice.”. Având în vedere cele demai sus, vă rugăm să publicați această dezmințire. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a vă acționa în instanțăîn scopul ocrotirii dreptului la imagine garantat de art. 30,alin. (6),din Constituție și art. 73 din Codul Civil, ca urmare a lezării imaginii publice prin prezentarea unor informații false, și de a pretinde obligarea dumneavoastră la plata de despăgubiri pentru prejudiciul de imagine cauzat.

Actualizare 5: Punctul de vedere al medicilor de la dispensarul Fărcșa: Dr. Livian Contiu

Privitor la articolul publicat pe site-ul actualmm.ro la data 25 aprilie 2020 cu titlul:

ACTUALIZARE/ PREMIERĂ ACTUALMM: SURSE MEDICALE – Doi angajați ai Eaton Sârbi, infectați cu COVID-19 (autor: Adrian Barbur)

accesibil la adresa: https://actualmm.ro/premiera-actualmm-surse-medicale-doi-angajati-ai-eaton-sarbi-infectati-cu- covid-19/

vă transmit următoarele:

Ați publicat informații grave, inexacte si tendențioase (poate de aceea și anonime) la adresa CMI DR. CONȚIU LIVIAN SI CONSTANȚA din Fărcașa (reprezentat prin dr. CONȚIU LIVIAN și CONSTANȚA), motiv pentru care cerem dreptul la replică.

Iată informațiile reale pe care ni le asumăm:

 1. Pacienta de 68 de ani din Sălsig (despre care ați afirmat ca a fost pansată în cabinetul nostru) este pacienta dr. LAZA din Sălsig și nu a existat nici un contact între medicii din Fărcașa și această pacientă.
 2. Această pacientă se află internată din data de 19.04.2020 la Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare (spital suport COVID), fiind anterior internată și apoi transferată de la Spitalul de Urgența din Baia Mare.
 3. Cei doi pacienți din Sălsig sunt internați din 21.04.2020 la Spitalul de Boli Infecțioase din Baia Mare, cu alte cuvinte ulterior internării și diagnosticării femeii de 68 de ani.
 4. Având în vedere ordinea îmbolnăvirii precum și absența contactului bolnavei de 68 de ani cu medicul incriminat (sau acuzat??) privind sursa infecției este evident alta! Ancheta epidemiologică oficială este în curs (sau ați efectuat-o deja dvs?)
 5. Spre știința dvs. si a cititorilor dvs. anonimi – sursele infecției COVID-19 sunt zonele roșii ale Europei, zone din care au venit multe persoane în contact cu membri ai familiei angajați la firma Eaton.
 6. La CMI Dr. Conțiu personalul poartă echipamente de protecție și folosește dezinfectanți (Devident Cavicide) de la începutul decretării stării de urgență tocmai pentru a fi protejat atât personalul cât și pacienții (vă puteam oferi toate aceste informații înainte de publicarea articolului – dar probabil nu ați fost interesat să le aflați). Vă stăm la dispoziție și suntem ușor de găsit (muncim și locuim în Fărcașa de 30 de ani) – mai ușor decât “anonimii”.
 7. Vă reamintim tuturor (atât dvs. – autorul articolului, cât și surselor dvs) că suntem cu toții în Stare de Urgență și nu este momentul să loviți și să discreditați EROII DIN LINIA I care vă oferă ajutor medical cu responsabilitate și profesionalism. Doar dacă nu doriți să creați panică, suspiciune și neîncredere (???)
loading...

DISTRIBUIȚI

3 COMENTARII

 1. Multe informații prezentate în articol nu sunt dovedite și nu reflectă realitatea, ducând astfel la o dezinformare a cetățenilor. Concluziile prezentate in articol au premise greșite ori afirmații incomplete, incorecte sau neverificate sau aparțin unor surse cu nivel scăzut de credibilitate. În plus, nu sunt prezentate punctele de vedere a tuturor părților incriminate. Sperăm că vor apărea și declarațiile celor direct implicați a căror punct de vedere nu a fost solicitat sau prezentat.

 2. La câți neuroni are{probabil vreo 2}şi când se şi întâlnesc să facă o sinapsă iese ce se vede.Pe de altă parte este şi laş că de aia foloseşte un nume fals.Apropos,poate ai fost la vreo cuminicătură şi ți-a plimbat cineva vreo linguriță prin gura aia a ta de ți-a venit inspirația.
  Să-ți fie ruşine!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA