AcasăEvenimentSportPRELIMINARII EURO 2016 - După un joc slab, România a trebuit să...

PRELIMINARII EURO 2016 – După un joc slab, România a trebuit să se mulțumească cu un egal în fața Irlandei de Nord

spot_img

DISTRIBUIȚI

Selecționatele României și Irlandei de Nord au terminat la egalitate, 0-0, sâmbătă seara, pe stadionul Windsor Park din Belfast, în Grupa F a preliminariilor EURO 2016 la fotbal. Principalul câștig în urma acestui egal, venit după un meci modest făcut de echipa României, este faptul că tricolorii rămân neînvinși și în fruntea clasamentului grupei.

România a fost dominată de Irlanda de Nord, mai ales în repriza secundă a partidei, a intrat în jocul fizic al britanicilor, dar a reușit să își creeze câteva ocazii bune de gol, mai puține decât echipa gazdă.

Keșeru a semnat prima oportunitate a partidei (2), din lovitură liberă de la mare distanță, trimițând minge destul de aproape de poartă. Nord-irlandezii au preluat inițiativa și Lafferty l-a testat pe Tătărușanu cu un șut (17).

România a avut apoi o perioadă destul de bună, iar Tojer (18) a pătruns impetuos, dar s-a pierdut în momentul șutului și a pierdut mingea în poziție de gol. Chipciu a avut și el o șansă mare (31), dar a ratat șutul după o pasă foarte bună a lui Keșeru. Keșeru a fost aproape de gol (37), însă portarul McGovern a respins mingea trimisă cu efect din corner de atacantul român.

Finalul primei reprize a adus o ocazie mare pentru gazde, Tătărușanu respingând de sub transversală mingea trimisă cu capul de J. Evans (43).

Irlanda de Nord a început în forță repriza a doua și Dallas a tras periculos (47), dar mingea s-a dus pe lângă poartă.

Tricolorii au replicat și Chipciu a pierdut o nouă oportunitate, șutând în gazon din poziție foarte bună (48). Keșeru a tras din unghi, fără prea multe șanse, iar portarul a reținut (59), dar Torje a ratat cea mai mare ocazie de gol (65), scăpând spre poartă după o intercepție, doar cu un fundaș în față, care a blocat in extremis șutul.

Irlanda de Nord a pus presiune pe final, iar poarta lui Tătărușanu a fost sub asediu, goalkeeper-ul român salvând echipa de la înfrângere în două situații: la reluare lui Lafferty (84), aflat într-un ofsaid nesemnalizat, și la lovitura lui Norwood, de la circa 30 de metri (85).

România a jucat pentru prima oară în noul echipament Joma și este de consemnat debutul atacantului Florin Andone.

Următorul meci al tricolorilor va avea pe 4 septembrie, cu Ungaria, în deplasare.

Irlanda de Nord — România 0-0

Belfast, stadion Windsor Park: 10.000 spectatori

Preliminariile EURO 2016 — Grupa F

Au evoluat echipele:

Irlanda de Nord: 1. Michael McGovern — 2. Conor McLaughlin, 4. Gareth McAuley, 5. Jonny Evans (20. Craig Cathcart, 79), 11. Chris Brunt — 8. Steven Davis (căpitan) — 19. Jamie Ward (13. Corry Evans, 79), 16. Oliver Norwood, 6. Chris Baird, 14. Stuart Dallas — 10. Kyle Lafferty. Selecționer: Michael O’Neill.

Rezerve neutilizate: 12. Trevor Carson, 23. Maik Taylor – 3. Shane Ferguson, 17. Paddy McNair, 18. Aaron Hughes, 15. Paddy McCourt, 21. Josh Magennis, 7. Niall McGinn, 9. Will Grigg, 22. Caolan Lavery.

România: 12. Ciprian Tătărușanu – 2. Paul Papp, 6. Vlad Chiricheș (căpitan), 21. Dragoș Grigore, 3. Laszlo Sepsi – 18. Andrei Prepeliță, 8. Mihai Pintilii – 11. Gabriel Torje, 10. Alexandru Maxim (4. Gabriel Tamaș, 90), 7. Alexandru Chipciu (19. Bogdan Stancu, 61) – 13. Claudiu Keșeru (9. Florin Andone, 72). Selecționer: Anghel Iordănescu.

Rezerve neutilizate: 1. Silviu Lung jr, 23. Cristian Bălgrădean – 5. Cosmin Moți, 16. Bogdan Vătăjelu, 22. Cristian Săpunaru, 14. Claudiu Bumba, 15. Ovidiu Hoban, 17. Adrian Popa, 20. Eric Bicfalvi.

Arbitru: Carlos Velasco Carballo; arbitri asistenți: Roberto Alonso, Juan Yuste; arbitru de rezervă: Marcos Alvarez Moreno; arbitri asistenți adiționali: Carlos Del Cerro, Santiago Jaime (toți din Spania)
Cartonașe galbene: Pintilii (29), Sepsi (47), Brunt (49), Torje (78).

Ungaria – victorie dificilă, dar victorie

Prin prisma poziţiei în clasament, a experienţei în competiţii, a palmaresului şi a valorii lotului, Ungaria pleca din start favorită în meciul din deplasare cu Finlanda. Statut confirmat de scorul înscris după 90+4 minute de joc pe tabela de marcaj. Dar, trebuie să spunem, victoria a fost foarte greu obţinută, pentru că Ungaria deşi a controlat centrul terenului, a fost foarte modestă în atac.

Cu vârful Adam Szalai (mai mult rezervă în Bundesliga la TSG 1899 Hoffenheim) din nou în zi proastă şi cu aripa Balasz Dzsudzsak cu o evoluţie sub cea de la echipa de club, nici nu se putea mai mult. Maghiarii au controlat centrul terenului, dar cu excepţia unei triple ocazii în minutul 7, nu au mai pus în pericol real poarta gazdelor. În ultimele 15 minute, Ungaria a ales varianta „totul sau nimic” şi a asediat careul advers.

În minutul 82, o minge respinsă de apărare a fost reluată din drop de Zoltan Stieber şi trimisă printr-o pădure de picioare în plasă. De menţionat că la 0-0, veteranul Gabor Kiraly care la 39 de ani şi fără jocuri în picioare (este portar de back-up la Fulham în divizia secundă engleză) apără foarte bine, şi-a salvat echipa de la un gol iminent. În urma acestei înfrângeri, Finlanda, în mod normal nu mai poate emite pretenţii la calificare.

Grecia – zero puncte în două meciuri cu Feroe

După 23 de ani, de la debutul senzaţional în preliminarii, cu un 1-0 în faţa Austriei, naţionala Insulelor Feroe a mai obţinut, până în 2012, doar 8 victorii în 11 campanii de calificări: câte 2 cu San Marino, Malta şi Luxemburg şi câte una cu Lituania şi Estonia. Ultimele două victorii au fost singurele între 2004 şi 2014.
Începând cu 13 iunie 2015, Grecia, fostă campioană europeană în 2014, calificată în optimi la mondialele din 2014 din Brazilia a intrat în „clubul select” din care mai fac parte San Marino, Malta şi Luxemburg. Adică a pierdut ambele meciuri cu Insulele Feroe. Nu sunt multe de spus în faţa unei astfel de catastrofe.

Dacă în toamna trecută înfrângerea în faţa feroezilor avea (vorba vine) o explicaţie (grecii au acuzat o stare de uzură extremă după turneul final, s-a schimbat antrenorul, doi veterani s-au retras), cea de acum este inexplicabilă. Mai ales dacă ţinem cont de faptul că Grecia a jucat foarte bine la Budapesta în această primăvară, şi nu a plecat acasă cu toate cele 3 puncte doar din cauza formei excelente a „bunicului” Gabor Kiraly şi a barelor porţii acestuia.

Grecia a pierdut deşi a dominat categoric, a tras 21 de şuturi spre poartă (9 pe spaţiul porţii, 2 mingi lovind bara) a controlat sever mijlocul terenului. Este adevărat, vârful de atac Mitroglou a ratat exasperant 5 situaţii mari de gol. Gazdele au jucat pe contratac, au avut 4 şuturi pe spaţiul porţii, din care au ieşit 2 goluri. Grecia, cap se serie în această grupă, nu mai are nici măcar şanse matematice de a prinde locurle 1 şi 2, poate ajunge pe locul 3 doar dacă va câştiga ultimele 4 meciuri şi Ungaria nu face mai mult de 3 puncte până în final, sau Irlanda nu mai obţine niciun punct în ultimele 4 partide.

Rezultatele grupei F

Irlanda de Nord – România 0-0

Finlanda – Ungaria 0-1 (0-0)

Insulele Feroe – Grecia 2-1 (1-0)

Clasament grupa F

România: 14 puncte (+5 la „adevăr”)

Irlanda de Nord: 13 puncte (+4)

Ungaria: 11 puncte (+2)

Insulele Feroe: 6 puncte (-3)

Finlanda: 4 puncte (-5)

Grecia: 2 punct (-7)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA