Credincioşii romano-catolici intră de miercuri, 10 februarie, în Postului Paştelui. Este perioada premergătoare Învierii, perioadă în care credincioşii se pregătesc din punct de vedere spiritual.
„Ideea postului este de a reveni la identitatea noastră sau de a o aprofunda. Deci suntem ţărână, dar totuşi purtători de suflet nemuritori iar Postul, practica postului, fapta de milostenie şi rugăciunea, pentru că de fapt asta este postul – dacă n-ar fi rugăciune şi fapte de milostenie ar fi numai cură de slăbire – deci toate trei împreună încearcă să aprofundeze în noi identitatea creştină şi identitatea umană”, a declarat preotul Ioan Roman, protopopul romano-catolic de Baia Mare.
Perioada de post debutează cu Miercurea Cenuşii. Aceasta este, pentru credincioșii romano-catolici, prima zi a Postului Mare. Sărbătoarea a fost instituită în timpul pontificatului lui Grigore I cel Mare.
Denumirea „Miercurea Cenușii” se datorează obiceiului ca ramurile de salcie sfințite cu ocazia Floriilor de anul trecut, ramuri care au împodobit icoanele și statuile din casele catolicilor timp de aproape un an, să fie aduse la biserică spre a fi arse.
„În prima zi este pusă cenuşă în capul credincioşilor folosind o invocaţie: Adu-ţi aminte omule că din pământ ai fost luat şi în pământ te vei întoarce. În cele 40 de zile sunt rânduieli speciale, de exemplu celebrările Căii Sfintei Cruci. Chiar dacă nu ţine de post, acum începe chiar în post Novena Sfintei Rita, avem deja novena în cinstea Sfântului Iosif, avem meditaţii, ore de cateheză pentru adulţi, o participare mai intensă la sfintele sacramente, exerciţii spirituale”, a mai spus preotul.
Cele 40 de zile de post şi rugăciune vor culmina în ultima săptămână, Săptămâna Mare unde fiecare zi are o semnificaţie specială. Începând cu joia mare în biserici se fac slujbe speciale şi toate converg spre ziua de 27 martie când este prăznuită Învierea Domnului.
Ana Pop