AcasăAlteleEconomicPOVESTE REPETATĂ - Maramureșeanul Frank Timiș mai pierde o afacere în care...

POVESTE REPETATĂ – Maramureșeanul Frank Timiș mai pierde o afacere în care a investit milioane de dolari

spot_img

DISTRIBUIȚI

POVESTE REPETATĂ Gambia, o mică ţară africană cu 1,9 milioane de locuitori, a renunţat la negocierile cu African Petroleum, compania milionarului român Frank Timiş, născut în Borșa, Maramureș, în privinţa extinderii licenţelor de explorare a două blocuri petroliere şi se află acum în discuţii preliminare cu noi investitori, potrivit unei surse citate de Reuters. Acţiunile African Petroleum s-au prăbuşit.

În urma publicării acestei ştiri, acţiunile African Petroleum, listate la Bursa de la Oslo, au scăzut cu 57%, determinând bursa să suspende temporar tranzacţionarea acestora. Compania a negat faptul că licenţele sale au fost retrase.

African Petroleum intenţiona să îşi extindă perioada de explorare, care a expirat în septembrie 2016, şi din acest motiv, directorul său executiv s-a întâlnit cu noul preşedinte Adama Barrow, care l-a înlocuit în ianuarie pe Yahya Jammeh, scrie Reuters.

„African Petroleum a eşuat în repetate rânduri să îşi îndeplinească obligaţiile. Au cerut o extindere şi am refuzat“, a declarat Mod K. Ceesay, secretarul permanent pentru petrol în Ministerul Energiei din Gambia.

O evaluare recentă a celor două blocuri petroliere, realizată de African Petroleum, sugerează faptul că acestea ar putea conţine peste trei miliarde de barili de petrol. Firma lui Frank Timiş a anunţat că a investit peste 64 milioane de dolari în Gambia.

Frank Timiş a mai trecut recent printr-un scenariu similar în Senegal. Francezii de la Total, una din şapte cele mai mari companii petroliere din lume, au semnat două angajamente cu Republica Senegal care le permit să desfăşoare activităţi de explorare la mare mare adâncime şi la foarte mare adâncime. Primul acord implică un contract de explorare şi producţie pentru blocul Rufisque Offshoe Profond.

Total a anunţat că va opera 90% din acest perimetru, alături de Petrosen (Société Nationale des Pétroles du Sénégal), care deţine restul de 10%. Grupul a mai semnat un acord de cooperare cu Petrosen şi Ministerul Energiei din Senegal potrivit căruia Total va realiza studii de evaluare a potenţialului de explorare a blocurilor la foarte mare adâncime din Senegal şi va deveni operator al unui bloc de explorare.

După acest anunţ, African Petroleum a ridicat pretenţii asupra blocului Rufisque Offshore Profond (ROP), pretenţii care ar putea declanşa o dispută asupra licenţei de explorare tocmai când ţara vest-africană se pregăteşte să înceapă producţia de petrol după o serie de descoperiri promiţătoare. Compania lui Timiş pretinde că deţine drepturile de operare pentru 90% din ROP. (capital.ro)

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA