Acasă siugariu POSTUL CRĂCIUNULUI – Totul despre al doilea cel mai important post al...

POSTUL CRĂCIUNULUI – Totul despre al doilea cel mai important post al anului

DISTRIBUIȚI

POSTUL CRĂCIUNULUI Din 15 noiembrie, creştinii ortodocşi din întreaga lume intră în Postul Crăciunului, al doilea ca importanţă după Postul Paştelui. Postul Crăciunului, care durează 40 de zile (din data de 15 noiembrie și până la 25 decembrie), îi pregăteşte pe credincioşi pentru marea sărbătoare a Naşterii Domnului Iisus Hristos.

Respectând tradiția, credincioșii sărbătoresc Lăsatul secului în seara zilei de 14 noiembrie, ziua Sfântului Apostol Filip, unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos.

La început numărul zilelor de post erau diferite în funcţie de zonele geografice. La Sinodul local din Constantinopol, care a avut loc în anul 1166  în timpul Patriarhului Luca Chrysoverghi, s-a hotărât ca, în Bisericile Ortodoxe, Postul pentru Naşterea Domnului Hristos, să dureze 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie.

Primele dovezi scrise, referitoare la perioada de înfrânare trupească și alimentară a credincioșilor, au apărut în secolele IV- și  V, de la Fericitul Augustin şi de la Episcopul Leon cel Mare al Romei, care au lăsat  nouă  cuvântări referitoare la Postul Crăciunului.

Creștinii postesc din anumite convingeri

Pe parcursul  celor 40 de zile  ale Postului, unii creștini postesc din respect pentru vechile tradiţii, iar alţii  urmează Postul fiind convinși că vor fi  mai sănătoși. Majoritatea postitorilor practică acest exercițiu de purificate sufletească și trupească din evlavie pentru marea sărbătoare a Nașterii Domnului Iisus Hristos și nu se abat de la ritualul  specific Postului Ortodox.

În opinia Sfințilori Părinți,  pentru a împlini un post desăvârșit, credinciosul trebuie să respecte Postul spiritual ( sufletesc) împreună cu Postul trupesc ( de hrană).

Postul este un mijloc prin care dobândim virtuți spirituale. Alături de faptele bune, de rugăciune, de smerenie, postul este un mijloc pentru dobândirea virtuţilor. El este desăvârşit atunci când abţinerea de la mâncărurile de dulce este unită cu efortul spre virtute şi progres spiritual. Indiferent de ziua în care pică prima zi a Crăciunului se mănâncă de dulce.

Ritualuri religioase pentru împlinirea Postului sufletesc

postul_craciunului_96942600

Biserica vorbeşte despre Postul Crăciunului ca despre un Post al Bucuriei care anticipează Naşterea Mântuitorului Iisus.

Pentru a împlini corect Postul Spiritual, credincioşii trebuie să împlinească anumite ritualuri religioase. Ei trebuie să se roage pentru liniştea sufletească a întregii familii, a rudelor și prietenilor care se confruntă cu necazuri și  cu momente de cumpănă. Rugăciunile din timpul Postului se referă și la iertarea greşelilor pe care credinciosul le-a săvârșit cu voie sau fără de voie.

De asemenea, în timpul Postului Spiritual credincioșii trebuie să se roage  pentru îmblânzirea duşmanilor ştiuţi şi neştiuţi, să participe la slujbele rânduite în timpul Postului. Sfatul  duhovnicul  este foarte important pentru credincios.

De asemenea credinciosul  trebuie să aibă voință să se  lepede de mânie, de minciuni sau de jurământul mincinos. Împlinind aceste practici religioase, fiecare credincios are șansa să-și vindece  rănile trupești și sufletești.

Cum  se împlinește Postul trupesc

Pentru împlinirea Postului  trupesc, Biserica a rânduit ca în zilele de sâmbătă și duminică, din intervalul 21 noiembrie, când creștinătatea sărbătorește Intrarea Maicii Domnului în Biserică şi 20 decembrie, data când creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ignatie Teoforul, să se acorde dezlegare la peşte. Timp de 40 de zile, Biserica recomandă postitorilor să respecte anumite restricţii alimentare, să nu consume carne, peşte, lactate, ouă, derivatele acestora şi, nu în ultimul rând, alcool.

Zile cu dezlegări

Biserica a rânduit să se consumă untdelemn și să se facă  dezlegare la vin în zilele de : 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și  zilele de  4,5,6,7,9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, când aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în acele zile în Biserică sunt  prăznuiți  Sfinții mai importanți. Când se sărbătoreşte vreun sfânt mare, menţionat în calendar cu cruce roşie, în ziua respectivă ( fie că este miercuri sau vineri ) atunci  se consumă, bucate cu ulei și se bea vin.

Postul trupesc al Crăciunului, mai ușor decât Postul Paștelui

Din punct de vedere al alimentaţiei, Postul trupesc al Crăciunului este mai uşor decât Postul Paștelui, pentru că în acest interval se mănâncă peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi la sărbătorile religioase.

În ziua de 24 decembrie, când este  Ajunul Crăciunului, creștinii respectă un post mai aspru, în comparație cu celelalte zile ale Postului. În această zi, se ajunează până la ora 15. După această oră, există obiceiul să se  consume anumite preparate tradiţionale. În  unele zone ale ţării,  prin tradiție, postitorii mănâncă grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, covrigi sau turte din făină , așa cum a ajunat proorocul Daniel  și alți trei  tineri din Babilon, cei care au anticipat  Nașterea lui Hristos. După tradiția locală, în alte localităţi se ajunează până la răsăritul Luceafărului de seară, ce aminteşte de Steaua Magilor, care a vestit naşterea Pruncului Iisus.

Luni, 21 noiembrie, este prima zi din Post când se dă dezlegare la peşte la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Alte  sărbători când Sfinţii părinţi acordă dezlegări la peşte: miercuri,  30 noiembrie, la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel dintâi chemat, luni, 5 decembrie, la sărbătoarea Sfântului Sava cel Sfinţit, marți, 6 decembrie, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei şi luni, 12 decembrie, la sărbătoarea Sfântului Spiridon.

Se postește în funcție de starea de sănătate

61596876

Postul negru ( ajunarea) este respectat de persoanele sănătoase. Postitorul nu  mănâncă nimic toată ziua; seara, consumă  legume fierte, fără ulei ( în ajunul Crăciunului). Cei care nu pot urma acest post aspru este bine să consume în ajunul sărbătorii (până la apariţia Luceafărului de seară), grâu fiert îndulcit cu miere în care se adaugă fructe şi seminţe de susan.

Postul aspru: Nu se mănâncă şi nu se bea nimic până la asfinţitul soarelui, iar atunci se consumă hrană uscată. Postul uşor: Se practică când se acordă dezlegare la peşte, vin și untdelemn.

Recomandările nutriționiștilor referitoare la Post

Nutriţioniştii recomandă persoanelor care suferă de diabet zaharat să urmeze doar postul fără carne. În acest caz, un regim restrictiv, lipsit şi de ouă, şi de lactate este dificil de urmat de această categorie de bolnavi. În acelaşi timp, deoarece persoanele cu diabet suferă adesea de probleme vasculare, li se recomandă o dietă bogată în vitamina C, deoarece aceasta protejează venele şi ţesuturile conjunctive, acţionând ca un antioxidant, susțin cercetătorii europeni.

Specialiștii în nutriție susțin că nu este bine să postească lăuzele, copiii, bolnavii cu afecţiuni cronice, persoanele subnutrite şi convalescenţii.

„Postul Crăciunului este foarte respectat de români și considerat mai ușor decât celelalte posturi din timpul anului, pe motiv că  în timpul acestuia avem mai multe dezlegări la pește. Postul Crăciunului  este numit Postul Bucuriei pentru că la sfârșitul acestuia se va naște Iisus Hristos, bucuria tuturor. În lipsa hranei de dulce, puterea credinţei, manifestată prin rugăciune şi fapte de milostenie, creşte imunitatea credincioşilor care postesc. Celor aflaţi în suferinţă trupească li se recomandă să intensifice momentele de viaţă spirituală prin rugăciuni  care să suplinească şi rolul postului”, precizează părintele Valentin Fotescu, doctor în teologie.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Proctoline

Crap Art

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

BUNĂ-I ȚUICA, BUN E VINUL… – Băimărean cu permisul suspendat pentru că a condus beat, prins iar la volan… beat

În baza probatoriului administrat, poliţiştii au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore a unui bărbat care a comis infracţiuni rutiere. Este vorba de...

TINERII FRUMOȘI ȘI LIBERI – Denis Covaci, creatorul Radare Maramures, și-a anuntat candidatura la CL Baia Mare și CJ Maramures

Denis Covaci, creatorul primului portal de sesizări online privind infrastructura rutieră din județul nostru, RadareMaramureș.ro, a declarat aseară, prin intermediul unui video, îmbrăcat în...

Oțelul colorat – o pată de culoare în structurile metalice ale viitorului

De fiecare dată când observăm structuri metalice colorate, cu un design uimitor, ne întrebăm cum este posibil un astfel de rezultat spectaculos? Totul se...

ULTIMA ORĂ: ACCIDENT ÎN BAIA MARE – Motociclist rănit după ce s-a izbit de o dubă

Un accident rutier în urma căruia a rezultat o victimă a avut loc în urmă cu câteva momente pe bulevardul București din Baia Mare,...

MĂRTURIE HALUCINANTĂ – Testat pozitiv cu Covid – 19, lui Bogdan Gavra i s-a sugerat să meargă la spital cu mașina personală de către...

Situația COVID-19 se înrăutățește de la o zi la alta și în Maramureș. Doar în ultimele 24 de ore au fost depistate alte 31...