Acasăsinucidere maramuresPOSTUL CRĂCIUNULUI - De la poftele trupeşi la crenvurştii din carne

POSTUL CRĂCIUNULUI – De la poftele trupeşi la crenvurştii din carne

spot_img

DISTRIBUIȚI

În fiecare an, pe 15 noiembrie, credinciosii de rit ortodox şi greco-catolic intra in postul Craciunului, o perioada in care cei mai multi incearca sa se abtina de la cele placute lor, pentru a fi mai placuti Lui Dumnezeu. Astfel, in cele 40 de zile de post, credinciosii trebuie sa se roage mai mult decat de obicei si sa raspunda provocarii de a se abtine de la lucruri care le satisfac simturile: mancarea buna si placerile trupesti. Pentru a afla mai multe despre ceea ce se cuvine si ce nu sa facem in zilele de dinaintea Craciunului, sarbatoarea inchinata nasterii Domnului, am stat de vorba cu unul dintre reprezentantii Bisericii, care a subliniat, in primul rand, ca postul nu trebuie privit ca o dieta.


„Alimentatia este doar primul pas. La ea se adauga parerea de rau pentru cele rele savarsite, de aceea exista recomandarea ca crestinii sa se spovedeasca, apoi unim postul cu rugaciunea, adica incercam sa iesim putin din lumea materiala si sa ne indreptam mai mult spre lumea spirituala”, a declarat Parintele Eugen Tanasescu, de la Biserica „Sfintii Ingeri” din Constanta, director al Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului.

Totodata, preotul a explicat ca exista si persoane care au dezlegare de la restrictiile alimentare, cum ar fi batranii sau persoanele bolnave. Totusi, daca vrem sa facem o pomana cu niste oameni sarmani, este pacat sa le oferim mancare de dulce in post. „Postul lupta contra placerii. Dand o mancare de dulce aproapelui, s-ar putea sa-i starnim placerea de a manca”, a explicat preotul.

Ispitele trupesti se combat cu paine si apa

Preotul a explicat ca daca mancam mai putina mancare buna, sansele sa cadem in ispite trupesti sunt mult mai mici. „E ca si la antrenamentele sportivilor. Un sportiv care isi propune o anumita performanta, isi calculeaza foarte bine caloriile pe care le consuma”, a precizat preotul Tanasescu.

Preotul a atras atentia ca relatiile trupesti dintre barbat si femeie in perioada de post tulbura sufletul si ca „viciul sexualitatii”, adica mentinerea unei stari permanente de excitare, afecteaza echilibrul unui copil conceput in astfel de conditii.

„Atunci cand omul este intr-o stare de placere, de supraexcitare continua, atunci si trupul, si sufletul sau se tulbura. Postul are tocmai rolul asta, de a ne reechilibra, oprind relatiile trupesti o perioada. Atunci cand ajungem la starea asta de supraexcitatie, bineinteles ca si genetica din noi este foarte tulburata, iar specialistii confirma asta”, a declarat parintele Tanasescu.

Mai mult, preotul spune ca perioada de abstinenta ar trebui prelungita pana in zilele de sarbatoare, astfel incat, Craciunul „sa ii fie dedicat sarbatoritului”, adica lui Dumnezeu. Astfel, se recomanda ca partenerii sa aiba relatii intime abia dupa zilele de Craciun.

Dileme alimentare: Mierea si fructele de mare sunt sau nu de post?

„Din punctul de vedere al bisericii noastre, mierea este de post. Noi avem chiar in Biblie dovada ca cel mai mare postitor, Sfantul Ioan Botezatorul se hranea in pustie cu miere, deci noi socotim mierea a fi de post. Ea nu contine sange in ea. Desi este facuta de albine, este de post”, a explicat parintele, adaugand ca termenul „dulce”, asa cum este folosit el in biserica, nu are nicio legatura cu simtul gustului, ci face referire la lucrurile care ne indulcesc pe noi ca oameni, care sunt foarte bune si plac tuturor.

In ceea ce priveste fructele de mare, Biserica Ortodoxa are doua puncte de vedere. Astfel, in vreme ce grecii le considera a fi de post, Biserica Ortodoxa Romana si cea Rusa le considera a nu fi de post, intrucat, desi nu au sange rosu, carnea lor provine de la animale marine.

Acesta a spus ca exista mai multe tipuri de post, in functie de cat de mult isi doreste credinciosul curatirea. In primul rand, exista postul negru, care presupune sa nu mananci nimic timp de o zi sau mai multe zile, dar exista postul semi-negru, care presupune sa te alimentezi doar cu paine si apa. Mai exista si posturi mai putin aspre, care nu presupun abtinerea de la untdelemn, considerat de asemenea placut organismului, ci doar de la produsele de origine animala.

Fara nunti si petreceri de botez

Parintele atrage atentia ca, in perioada de post, Biserica nu da dezlegare la petreceri, ci doar slujbe de botez si, in cazuri exceptionale, la cununii religioase. „Nu putem sa lasam pe prunc nebotezat o perioada de timp doar pentru ca avem noi o randuiala de indreptare. (…)

Nunti nu se fac in post decat in cazuri exceptionale, cum ar fi cele ale tinerilor care pleaca pe mare si se intorc dupa mult timp”, a mai explicat preotul, adaugand ca a intalnit un caz in care niste tineri „voiau sa se cunune de Mos Nicolae”.

Copii si postul: Unii sunt mai mancai si ar trebui pusi mai devreme la post

Potrivit parintelui, nu exista o varsta fixa de la care cei mici pot incepe sa tina post, ci doar o recomandare ca acest lucru sa se faca din momentul in care ei sunt pregatiti trupeste pentru asta. „Unii sunt mai mancai, ar trebui pusi mai devreme la post pe la 7 – 8 ani, sa zicem. Unii sunt mai firavi si le trebuie alimentatie serioasa pana pe la 10 ani”, a precizat preotul.

De asemenea, acesta a spus ca daca nu ar trebui opriti de la mancare, cu siguranta copiii din zilele noastre ar trebui abtinuti de la calculator, de la smartphone si de la televizor.

Comerciantii exploateaza balaurul placerii din noi si ne ofera crenvursti de post

„Comerciantii nostri stiu foarte bine sa foloseasca acest principiu al placerii care este in noi. Si pentru ca noi avem prostul obicei de a ne lipsi foarte greu de placeri, ei incearca sa exploateze aceasta tendita de a ne placea mancarurile bune.

Exista si putina ipocrizie in noi, iar atunci cand vrem sa postim inlocuim crenvursti-ul de carne cu crenvursti-ul de post, laptele de dulce cu laptele de post. Postul este starpirea acestei placeri de a manca, de asta se evita mancarea de dulce, nu pentru ca ar fi ea spurcata in sinea ei, ci pentru a omori balaurul asta al placerii din nou”, a explicat parintele Tanasescu.

Postul Craciunului dureaza 40 de zile, iar in aceasta perioada credinciosilor li se recomanda sa evite alimentele de origine animala, iar miercurea si vinerea nu se gateste cu untdelemn si nici nu se consuma vin. Acest post este considerat unul destul de usor, avand in vedere ca are foarte multe zile cu dezlegare la peste.(Sursa-ziare.com)

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA