AcasăEvenimentPOSIBIL MEMBRU ÎN GUVERNUL INFRACTOR DE LA RAHOVA – Elena Udrea a...

POSIBIL MEMBRU ÎN GUVERNUL INFRACTOR DE LA RAHOVA – Elena Udrea a fost pusă sub control judiciar

spot_img

DISTRIBUIȚI

Elena Udrea, fostul candidat la Preşedinţia României, a fost pusă sub control judiciar. Aceasta a fost dusă în această dimineaţă cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a fost audiată timp de aproape cinci ore. Udrea este acuzată de spălare de bani şi fals în declaraţii. La ieşirea din sediul DNA, preşedintele PMP a declarat că nu a dat nicio declaraţie oficială procurorilor.

Procurorii anticorupţie au emis un nou comunicat de presă în care au precizat că Elena Udrea a fost pusă sub control judiciar.  Pe timpul cât se află sub control judiciar, Udrea trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie şi la Secţia 2 Poliţie  Bucureşti ori de câte ori este chemată;

b) să informeze de îndată DNA, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie şi  Secţia 2 Poliţie  Bucureşti cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la Secţia 2 Poliţie Bucureşti, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

d) să nu părăsească municipiul Bucureşti, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului competent;

e) să nu se apropie de  ceilalţi inculpaţi, alţi participanţi la comiterea infracţiunii, martorii din dosar şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale.

Elenei Udrea i s-a adus la cunoştinţă că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

 

Pentru ce este urmărită penal

Potrivit unui comunicat emis de DNA, Elena Gabriela Udrea este urmărită penal pentru spălare de bani (în forma dobândirii/utilizării de bunuri cunoscând că provin din infracţiuni) şi fals în declaraţii de avere. Potrivit ordonanţei de începere a urmăririi penale, pe 28 octombrie 2014, Dotin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, a fost reţinut, iar ulterior arestat preventiv pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

Cocoş este acuzat că, în anul 2009, „în baza înţelegerii prealabile cu inculpaţii Gheorghe Ştefan şi Sandu Gabriel, a pretins de la  două persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Ştefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-şi exercita influenţa asupra lui Gabriel Sandu, precum şi asupra altor persoane din Guvern şi respectiv din cadrul ministerelor implicate – MCSI, Ministerul de Finanţe, în scopul de a asigura firmelor susţinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licenţiere Microsoft din anul 2009.

Inculpatul Cocoş Dorin a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 USD”, spun procurorii. DNA precizează că sumele de bani ar fi fost transferate din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), în mod succesiv, în conturile altor firme, ajungând în cele din urmă la Cocoş. La baza plăţilor ar fi stat contracte comerciale ce atestă operaţiuni comerciale fictive şi care au avut rolul de a disimula provenienţa şi circuitul sumelor de bani.  Procurorii precizează că, în declaraţiile de avere din anul 2010, contrar dispoziţiilor legale, nu apar menţiuni cu privire la împrumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizică Dorin Cocoş, deşi Elena Udrea declară încasarea de dividende de la această societate.

„Având în vedere obligaţia legală de a-şi declara averea, faptul că, în perioada  2009 – 2013, Udrea Elena Gabriela a declarat achiziţionarea mai multor bunuri imobile a căror valoare depăşeşte veniturile obţinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactică, se prezumă că aceasta a utilizat veniturile din alte surse – împrumuturi, dividende, asumându-şi răspunderea pentru provenienţa acestora”, potrivit anchetatorilor. Potrivit legii, dobândirea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni, constituie infracţiunea de spălare a banilor.

„Din probatoriul administrat până la acest moment, rezultă că inculpatul Cocoş Dorin a săvârşit infracţiunea de trafic de influenţă, sumele de bani obţinute cu titlu de folos necuvenit din săvârşirea acestei infracţiuni fiind utilizate în achiziţia de imobile şi pentru creditarea societăţilor. De asemenea, există acte (contracte de împrumut, chitanţe, contracte de vânzare – cumpărare imobile) şi declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, din care rezultă  că suspecta Udrea Elena Gabriela cunoştea provenienţa fondurilor utilizate pentru achiziţionarea de bunuri comune, având cunoştinţă şi de intenţia inculpatului Cocoş Dorin de obţinere a unor chitanţe false privind restituirea pretinsului împrumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori”, mai spun anchetatorii. În acest caz, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Inocenta

Elena Udrea a părăsit sediul DNA după aproape cinci ore de audieri. La ieşirea din sediul instituţiei, aceasta a precizat că nu a dat nicio declaraţie pentru că solicitat procurorilor să studieze dosarul înainte, împreună cu avocaţii. Cu privire la sumele de bani care nu au fost trecute în declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2014, Udrea a precizat că nu putea menţiona ceva ce nu ştia.

„Nu pot să declar ce aparţine unei alte persoane, fie şi fost soţ, dacă nu îţi spune. Nu ştiu de unde proveneau acei bani. Cel mai bine este să îl întrebaţi pe domnul Cocoş”, a spus Udrea înainte de a pleca de la sediul DNA.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA