Acasăsinucidere maramuresPORȚIA DE ISTORIE - La Belle Otero, ultima mare curtezană a Europei

PORȚIA DE ISTORIE – La Belle Otero, ultima mare curtezană a Europei

spot_img

DISTRIBUIȚI

În 1965, o bătrână de 96 de ani murea, singură, într-un hotel din Nisa. Născută Agustina Otero Iglesias, în tinerețe toată lumea o știa drept „La Belle Otero”. Cu mulți înainte, înaintea celor două războaie mondiale, fusese cea mai cunoscută curtezană din Europa – poate chiar ultima mare curtezană din La Belle Epoque. Îi cunoscuse, printre alții, pe Albert I de Monaco, pe Edward VII al Marii Britanii și pe marii duci ai Rusiei, și fusese ținta invidiei multor femei.

Agustina s-a născut pe 4 noiembrie 1868 în Spania, într-o familie relativ săracă. Așa cum se întâmpla deseori în astfel de cazuri, ea a fost trimisă la muncă la o vârstă fragedă, servind drept fată în casă. Potrivit unor surse, ar fi fost victima unui viol la vârsta de 10 ani, în urma căreia a rămas sterilă. Câțiva ani mai târziu a început o relație cu un tânăr dansator, pe nume Paco, alături de care a plecat în Portugalia, la Lisabona.

Nina, așa cum îi spuneau apropiații, a început să lucreze ca dansatoare în teatre, unde atrăgea mereu atenția tuturor bărbaților. A început să aibă relații cu mai mulți oameni bogați, care-i ofereau bani și o viață de lux. S-a măritat, la un moment dat, cu un cântăreț italian de operă, dar relația nu a fost una de lungă durată – afectată, se pare, de dependența de jocuri de noroc a soțului, dar și de nestatornicia fetei.

În 1889, la vârsta de 21 de ani, Nina a ajuns la Paris, orașul care avea să o facă faimoasă în întreaga lume. Cu un nou nume de scenă, La Bellte Otero, tânăra a impresionat publicul parizian încă de la primele spectacole. Numele ei a ajuns imediat în ziare, iar lumea se înghesuia la reprezentațiile sale. A atras atenția și unui agent american, care a luat-o cu el la New York și i-a aranjat acolo câteva spectacole, de pe urma cărora Nina a câștigat sume mari de bani.

După ce s-a întors în Europa, La Belle Otero a început o relație cu Marele Duce Petru Nikolaevici, nepotul Țarului Nicolae I. Ulterior, avea să-i cunoască și pe Edward, prințul de Wales, moștenitorul Reginei Victoria, și pe Împăratul Wilhelm al II-lea.

Toate aceste relații, făcute publice prin presa vremii, au făcut din La Belle Otero cea mai cunoscută, dar și cea mai invidiată femeie din Europa. Scandalurile în care era implicată – atacuri din partea unor soții geloase sau bărbați care s-au sinucis pentru ea – îi sporeau și mai mult faima, astfel încât tânăra curtezană nu ducea niciodată lipsă de admiratori și de bărbați dispuși să-i ofere o viață în lux.

Nu e de mirare, astfel, că Nina a reușit să strângă sume fabuloase de bani. După Primul Război Mondial, când a decis că este prea bătrână ca să mai revină la viața de curtezană, La Belle Otero s-a „pensionat” și a cumpărat un conac extraordinar, care ar valora astăzi circa 15 milioane de dolari. Avea și o avere impresionantă, însă în următoarele decenii, până la moartea ei, a risipit treptat toți banii pe jocuri de noroc. Când a murit, în 1965, era deja o bătrână săracă, care-și petrecea timpul povestind celor dornici să o asculte de petrecerile fabuloase pe care le dădea în tinerețe sau de prinții și regii pe care îi cunoscuse.

Vieți scandaloase reunește poveștile celor mai cunoscute curtezane, concubine și amante din istorie, din Antichitate și până în secolul XX. Prin influența lor asupra regilor și împăraților pe care i-au iubit, aceste femei au schimbat cursul istoriei; sau, dacă n-au făcut-o, au lăsat în urma lor legende rămase vii chiar și veacuri mai târziu. Marie Duplessis, spre exemplu, a inspirat Dama cu camelii și La Traviata; La Belle Otero, ultima mare curtezană din Europa, i-a cunoscut îndeaproape pe mulți dintre regii Europei antebelice, dar a sfârșit aproape în anonimat la Nisa, în 1965.

sursă știre și foto historia.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA