AcasăActualitateSocialPOPULAR - "Cultura primirii", expresia anului pentru austrieci

POPULAR – „Cultura primirii”, expresia anului pentru austrieci

DISTRIBUIȚI

An al unui val migratoriu inedit în Europa și al unor bariere la frontiere, 2015 este pentru austrieci și anul unei noi „culturi a primirii”, „Wilkommenskultur” (în limba germană) fiind desemnat cuvântul anului în urma unei anchete de opinie, potrivit AFP.

”Wilkommenskultur’ desemnează atitudinea și inițiativele celor care îi ajută pe refugiații din fața războiului să-și reconstruiască o viață în libertate și securitate’, a explicat joi Rudolf Muhr, director al acestei anchete anuale efectuate de Universitatea din Graz în colaborare cu agenția de presă austriacă APA.

Aproape 34.000 de persoane au luat parte la sondaj, potrivit organizatorilor.

Locul întâi pentru cea mai condamnată expresie a fost obținut de „Eu nu sunt rasist, dar…”, în timp ce conceptul „măsuri de lucru” a fost considerat termenul cel mai nepotrivit: el este utilizat frecvent de ministrul de interne Johanna Mikl-Leitner pentru a desemna construirea unei bariere de 4 km pe care Austria intenționează s-o amplaseze până la sfârșitul anului la frontiera cu Slovenia, pe unde vin migranți și refugiați.

„Acest eufemism este în antiteză directă cu cuvântul anului”, a comentat Muhr.

„Cultura primirii” a fost demonstrată de numeroși austrieci care, în fața trecerii a zeci de mii de migranți prin țara lor, s-au mobilizat în cadrul unor asociații constituite benevol pentru a-i ajuta.

Austria a primit un număr record de 90.000 de cereri de azil în 2015, ceea ce face din ea una dintre țările europene cele mai solicitate, față de cei 8,5 milioane de locuitori ai săi.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA