Acasăsinucidere maramuresPopas de suflet la Băseşti. ÎPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, a slujit...

Popas de suflet la Băseşti. ÎPS Irineu, arhiepiscopul Alba Iuliei, a slujit în satul natal!

DISTRIBUIȚI

Duminică, 5 august, Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Sfânta Liturghie în localitatea natală Băseşti, judeţul Maramureş. Slujba a fost urmată de un parastas pentru părinţi, oficiat în cimitirul parohiei.
Fiecare întoarcere la origini înseamnă, deopotrivă, pentru ierarh şi pentru locuitorii satului, care l-au aşteptat cu drag şi l-au primit cu emoţie, un prilej de bucurie curată şi roditoare, de comuniune sinceră şi de mulţumire adusă lui Dumnezeu.

Sub aceste auspicii s-a desfăşurat şi vizita IPS Irineu în Băseşti, unde a slujit Sfânta Liturghie şi a ţinut celor prezenţi cuvânt de învăţătură. Cu această ocazie, Înalt Preasfinţia Sa a îndemnat la speranţă şi nădejde în ajutorul Lui Dumnezeu, indiferent de dificultăţile pe care le întâmpinăm.
“Oricâte obstacole, probleme şi dificultăţi am avea în această “vale a plângerii”, să nu ne pierdem speranţa, pentru că Dumnezeu, Care ne-a creat şi ne-a răscumpărat din iubire, veghează asupra destinelor noastre şi ne protejează pe calea spinoasă a vieţii acesteia”, a arătat între altele IPS Irineu.

Imagine a satului transilvan
Băseştiul este o imagine fidelă a satului românesc transilvan, care păstrează şi exprimă Legea românească, o realitate vie, spaţiul unde au învăţat să trăiască într-o cuprinzătoare viziune metafizică şi religioasă. Viaţa locuitorilor este străbătută de un bogat suflu mistic. Aşezaţi la limita dintre fizic şi metafizic şi conştienţi de această aşezare dramatică, băseştenii şi-au exercitat fiinţa pentru a depăşi trecătorul din ei. La împlinirea rosturilor superioare de oameni, la dârzenia, evlavia, spiritul întreprinzător şi setea de dreptate au adăugat, în timp, sub îndrumarea unor vrednici preoţi, o intensă viaţă interioară şi religioasă. Necuprinsul acestei lumi, darurile şi tainele ţesute uimitor în fiecare om, în fiecare act şi trecere, tainele existenţei înseşi i-au făcut şi îi fac să trăiască frumos, îi fac să lupte şi azi pentru cucerirea sensului şi sprijinului absolut: Dumnezeu.
În Băseşti, religia nu este o activitate în care socialul domină, nu este un fenomen care se produce mecanic în virtutea cine ştie căror legi sociale sau un sistem de credinţă ce presupune un cod de etică. Religia este, în mod evident, o adevărată şi cea mai de seamă activitate spirituală, o profundă relaţie cu Dumnezeu, loc de obârşie a virtuţilor şi dezvoltare a tuturor forţelor de creaţie şi de viaţă demnă ale omului. Şi din acest motiv, locuitorii comunei Băseşti aşteaptă cu mare drag revenirea în mijlocul lor, mereu, a unui iubit fiu al satului şi smerit slujitor al lui Dumnezeu: Părintele Arhiepiscop Irineu.

Personalităţi din Băseşti
Localitatea Băseşti – “Mica Romă” de la poalele Codrului, este considerată, după Blaj, a doua localitate din Transilvania ca valoare spirituală şi poartă amprenta unor venerabile personalităţi politice, culturale şi duhovniceşti, care au marcat, iar unii o fac încă, destinul poporului român din Transilvania: George Pop de Băseşti (1835-1919), om politic, “marele tribun al Unirii Transilvaniei cu Ţara Mamă” şi preşedintele Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, Dumitru Pop (1927-2002), etnolog, profesor la Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu Pop (n. 1953), Arhiepiscop al Alba Iuliei, chemat, la rându-i, la o înaltă misiune în “capitala de suflet” a României.
Pr. Florin Croitoru

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA