AcasăActualitate112POLIŢIŞTII ATRAG ATENŢIA - Ce obligaţii au pietonii în traficul rutier

POLIŢIŞTII ATRAG ATENŢIA – Ce obligaţii au pietonii în traficul rutier

DISTRIBUIȚI

POLIŢIŞTII ATRAG ATENŢIA Din analiza efectuată asupra evoluţiei dinamicii accidentelor rutiere grave produse în acest an la nivelul judeţului Maramureş, rezultă că una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere cu consecinţe grave este neacordarea priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public.

Având în vedere recentele evenimente rutiere grave produse pe raza județului, care au avut ca și cauză de producere, conform primelor cercetări efectuate, neacordarea priorității de trecere pietonilor angajați în traversarea drumului public, poliţiştii sunt obligați să acţioneze ferm pentru combaterea acestei cauze dar şi de a informa populaţia cu privire la prevederile legale şi obligaţiile pietonilor.

Ieri, 16 noiembrie, poliţiştii rutieri băimăreni au reţinut şapte permise de conducere, din care cinci tocmai pentru nerespectarea acestei obligaţii.

Conform prevederilor legale conducătorul de vehicul este obligat să acorde prioritate de trecere pietonului care traversează drumul public, prin loc special amenajat, marcat şi semnalizat corespunzător ori la culoarea verde a semaforului destinat lui, atunci când acesta se află pe sensul de mers al vehiculului. (art. 135, lit. H din H.G. nr.1391/2006)

Pentru a nu deveni victime ale accidentelor de circulaţie, pietonii trebuie să reţină că au şi ei de respectat anumite obligaţii.

În conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195 din 12 decembrie 2002, republicată cu modificările ulterioare, privind circulaţia pe drumurile publice:

– pietonii au prioritate de trecere faţă de conducătorii de vehicule numai atunci când sunt angajaţi în traversarea drumurilor publice prin locuri special amenajate, marcate şi semnalizate corespunzător, ori la culoarea verde a semaforului destinat pietonilor.

– traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.

– pietonii surprinşi şi accidentaţi ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligaţii stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condiţiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulaţia prin acel sector.

Alte prevederi privind circulaţia pietonilor:

Pe timp de noapte, pietonul sau persoana asimilată acestuia care circulă pe partea carosabilă a drumului, care nu este prevăzut cu trotuar sau acostamente, trebuie să aibă aplicate pe îmbrăcăminte accesorii fluorescent-reflectorizante sau să poarte o sursă de lumină, vizibilă din ambele sensuri.

Se interzice pietonilor şi persoanelor asimilate acestora:

a) să se angajeze în traversarea drumului public atunci când se apropie un autovehicul cu regim de circulaţie prioritară care are în funcţiune semnalele speciale de avertizare luminoase şi sonore;

b) să traverseze partea carosabilă prin faţa sau prin spatele vehiculului oprit în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, cu excepţia cazurilor în care există treceri pentru pietoni, semnalizate corespunzător;

c) să prelungească timpul de traversare a drumului public, să se oprească ori să se întoarcă pe trecerile pentru pietoni care nu sunt prevăzute cu semafoare;

d) să traverseze drumul public prin alte locuri decât cele permise;

e) să ocupe partea carosabilă în scopul împiedicării circulaţiei;

f) să traverseze calea ferată atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori când semnalul luminos sau acustic interzice trecerea;

g) să circule pe pistele pentru biciclete, amenajate şi semnalizate corespunzător.

Informaţii furnizate de IPJ Maramureş

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA