spot_img
AcasăAlteleEconomicPOLEMICI - Armata elvețiană, acuzată pentru achizițiile de bocanci din România, produși...

POLEMICI – Armata elvețiană, acuzată pentru achizițiile de bocanci din România, produși cu salarii de foame

DISTRIBUIȚI

POLEMICI Lucrători care muncesc pe salarii de foame, pentru a produce bocanci pentru armata elvețiană. Polemici aprinse în Elveția, după ce emisiunea Rundschau de la SRF – radio televiziunea elvețiană – a transmis un reportaj despre cum se produce în România acest echipament militar.

POLEMICI Lucrătoarele primesc doar 2 franci elvețieni pe oră, mai puțin de doi euro, ceea ce este, în opinia jurnaliștilor elvețieni, inadmisibil.

Este vorba de un contract semnat de guvernul elvețian cu o fir mă italiană din România, AKU, pentru realizarea a 80.000 de perechi de bocanci. Firma are sediul la Montebelluna, în provincia Treviso, și a deschis o filială de producție la Cluj.

Tocmai la fabrica din Cluj, acuză reporterii elvețieni, se produc acești bocanci militari, lucrătorii primind salarii de foame, de circa 300 de franci brut pe lună. Prea puțin pentru ca o familie să supraviețuiască. Prețul alimentelor e mare, iar benzina este 1,2 franci.

Mulți lucrători se împrumută pentru a ajunge la sfârșitul lunii.

Reporterii de la „Rundschau” au interpelat firma italiană, care a răspuns senină: «Noi plătim un salariu care corespunde salariului minim românesc», și au dat vina pe statul român.

«Nu am fixat noi salariul minim, ci Parlamentul român», au spus italienii, care au mai precizat însă că orele suplimentare se plătesc de două ori și există premii de producție.

Organizația Clean Clothes Campaign, care are filiale în 16 țări europene și luptă împotriva exploatării din industria textilă, critică salariile mici din România.

„Guvernul elvețian, care este contractant, dictează condițiile pentru prețul de achiziție și deci și pentru ceea ce primesc lucrătorii”, a afirmat Corina Ajder de la Clean Clothes Campaign.

„Produsele Made in Europa ar trebui să se realizeze în mod echitabil, dar nu e așa”, a mai afirmat Ajder.

Dar Elveția nu poate plăti salariile în România. Legea elvețiană prevede doar respectarea standardelor minime la achiziții, cum ar fi interzicerea muncii minorilor.

Armasuisse, oficiul federal pentru armament, care achiziționează bocancii de luptă din străinătate, a declarat că totul s-a făcut cu respectarea legilor existente.

sursa

foto

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA