AcasăslolvaciaPOATE FI VIZITATĂ LA SIBIU - Casa de pe bancnota de 10...

POATE FI VIZITATĂ LA SIBIU – Casa de pe bancnota de 10 lei atrage mii de turiști

spot_img

DISTRIBUIȚI

 

Casa de pe bancnota de 10 lei există în realitate și poate fi vizitată de oricine în Muzeul Astra din Sibiu. Veche de aproape două secole, casa țărănească, cu foișor și pivniță impresionantă din piatră de râu, a aparținut odinioară unei familii de boieri din Vlădești, județul Vâlcea. Cei care vor să-i afle povestea călătoresc parcă în timp odată ce fac primii pași în cerdac.

 

După ce admirați priveliștile din pădurea Dumbrava Sibiului, ajungeți în cel mai mare muzeu în aer liber din România – Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra. Acolo, la numărul 28, găsiți casa care este schițată pe bancnota de 10 lei, arată Libertatea.

Porțile înalte ale pivniței, realizate din lemn de stejar, dau de înțeles că este locuința unor gospodari înstrăiți. A fost ridicată de o familie de boieri, în urmă cu aproape două secole, în Vlădești, un sat din nord-vestul județului Vâlcea.

Urcăm pe scara din piatră de râu și pășim în pridvorul casei care apare pe bancnota de 10 lei. Înăuntru, totul este de poveste. În tinda caldă ne întâmpină putineiul de unt și cuptorul din care, odinioară, bunicii scoateau pâinea rumenită.

„Tinda caldă a casei din Vlădeşti este prima cameră din care se intră din cerdac. Este camera de locuit, camera de zi cu zi a familiei. Găsim aici cuptorul şi soba pentru prepararea pâinii şi a hranei. Vasele de lut, putineiul pentru prepararea hranei sunt tot aici. Culoarea roşiatică a vaselor de lut cu una sau cu două toarte reprezintă un fel de emblemă a zonei, unde se lucra ceramică, însă s-a stins acest obicei de vreo 20 de ani”, a explicat muzeograful Lucian Robu.

Continuarea, AICI

Sursă foto.

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA