Prin vara caldă am publicat un editorial pe care l-am întitulat ”Când proștii din Baia Mare se adună ca să dărâme o inițiativă bună”, de pe urma căruia am avut de suportat destule neplăceri.
De la bun început am susținut că inițiativa de a face din Baia Mare capitală culturală în 2021 are oponenți în rândul celor care vor să se răfuiască cu primarul în funcțiune. Crezând că inițiativa va eșua lamentabil, gașca de contestatari s-a gândit că-i vor aplica o lovitură năucitoare, motiv pentru care au atacat-o din toate pozițiile.
Poate că în sinea lor nu s-ar opune proiectului, pentru că nu-i cred atât de proști încât să nu își dea seama ce ar însemna asta pentru dezvoltarea orașului, dar ura și adversitate le-a întunecat viziunea și le-a blocat neuronii singuratici ce se deplasează nestingheriți prin vidul din căpățână.
Așa că au atacat cu muniție oarbă, făcând doar fum de camuflaj ca să nu li se vadă goliciunea de idei și hidoșenia sufletească, în genul: ”Baia Mare se vrea Capitală Culturală Europeană în anul 2021, în condițiile în care țiganii au rămas tot pe Craica, străzile arată ca după un război mondial în mai multe zone din oraș”. Nu trebuie să ne surprindă, buticarii, crâșmari și tejghetarii nu pot gândi altfel, mai mult nu-i duce capul.
Spre marea durere și dezamăgire, lucrurile n-au evoluat după strâmbătatea minții lor, Baia Mare trecând cu succes în faza finală a competiției, alături de București, Timișoara și Cluj Napoca, după ce au fost eliminate orașe importante, cum ar fi Craiova, Arad, Iași, Brăila, Târgu Mureș sau Alba Iulia, zece în total. Rezultatul i-a descumpănit vizibil pe intriganți și diletanți, motiv pentru care o vreme au stat cu botul pe lăbuțe, așteptând să apară o altă țintă.
N-a apărut nimic, motiv pentru care specialiștii în diversiune au dat ordin să se inventeze ceva legat de proiect, că nu se poate sta și aștepta pasiv până ce primarul va primi un nou mandat din partea cetățenilor, iar Baia Mare va câștiga competiția cu celelalte trei contracandidate. Și ordinul a fost îndeplinit, chiar dacă executantul s-a umplut de rahat de la creștet până la poale.
Organul de presă al găștii liberale afirmă, prin intermediul unui copil întârziat în dezvoltarea normală, că Baia Mare a ajuns să intre în finala competiției care desemnează capitala culturală europeană cu ajutorul unui fals! Și dacă progenitura orfană de simțul realității a descoperit o asemenea grozăvie, desigur că nu-s greu de aflat nici vinovații. Nu faceți eforturi, ați ghicit din prima, pentru că nu puteau fi decât cei care au realizat proiectul, conducerea primăriei și, evident… primarul Cătălin Cherecheș.
În ce constă falsul? În faptul că în dosarul depus astă vară la comisia de evaluare a proiectelor, fix la pagina 10, scrie că Baia Mare deține o strategie de dezvoltare culturală pe termen lung, dar ea nu era aprobată la data respectivă. Abia luni, 29 februarie, 2016, consilierii locali au avizat prin vot proiectul de hotărâre. E tare de tot. Pentru că, conform unor somități liberale din domeniul justiției, contactate de oficios, în dreptul celor implicați ar putea fi reținute mai multe fapte penale: fals, uz de fals și chiar abuz în serviciu. Nu știm dacă experții liberali care și-au dat cu părerea sunt dintre cei care au făcut pușcăriei, sau sunt dintre cei care urmează să facă.
Iată cu cât patos liberal înfierează sluga crâșmarului fapta revoltătoare: ”În mod evident, fără o strategie culturală aflată în implementare, Baia Mare nu ar fi trecut faza preselecției. În privința acestui fals, mai multe orașe au depus sesizări la Ministerul Culturii, însă până acum nimeni nu a oferit o explicație”. Aici trecem în altă fază, cea a minciunii. Există răspunsul, dar ticălosul a preferat să mintă cu nerușinare. Din elegantul și documentatul răspuns pe care l-a dat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, celor care au contestat orașele finaliste, cităm doar partea referitoare la orașul nostru:
”Referitor la strategia culturală a orașului Baia Mare în momentul etapei de preselecție, precizăm că Ministerul a avut în vedere interpretarea juridică a Comisiei Europene, care adoptă o atitudine flexibilă în astfel de cazuri, tocmai pentru a veni în sprijinul tuturor candidaților la această competiție. Mai exact, orașele a căror strategie culturală nu a fost încă adoptată de municipalitate își pot totuși depune candidatura în faza de preselecție, angajându-se să adopte această strategie până la depunerea dosarelor revizuite pentru etapa selecției finale. De altfel, acest fapt este detaliat în mod explicit într-una din rubricile Întrebări frecvente, de pe site-ul Comisiei Europene 2”.
Doamne, greu mai e să te lupți cu asemenea ticăloși! Să încheiem într-un ton optimist, citându-l pe Steve Green, președintele juriului care evaluează candidaturile orașelor, care răspunde celor care gândesc ca și cei pomeniți mai sus, și care ar face orice ca Baia Mare să nu fie printre câștigătoare.
Iată cât de frumos explică oficialul european:
”Ce anume face un oraş să devină Capitală Europeană a Culturii? Este vorba despre programul viitor, nu ceea ce a făcut în trecut, nu ceea ce face acum. Este dorinţa de a schimba oraşul. Şi un angajament solid de a învăţa despre alte culturi ale Uniunii Europene şi de a-şi împărtăşi propria cultură. Este un angajament puternic de dialog intercultural, de politici anti discriminare şi de includere”.
Steve Green a precizat că toate oraşele din România care s-au calificat au avut idei culturale nemaipomenite şi le-a încurajat să continue proiectul prezentat, pentru a nu îi dezamăgi pe aceia care s-au implicat în realizarea lui.
Niciodată nu trebuie subestimată forța prostiei, pentru că un prost găsește totdeauna pe altul mai prost care să-l asculte cu gura căscată. Și astfel se înmulțesc până ce pot deveni un real pericol în calea oricărei inițiative.
Grigore Ciascai