AcasăLifestylePiața asigurărilor din România în timpul crizei, pe timpul pandemiei

Piața asigurărilor din România în timpul crizei, pe timpul pandemiei

spot_img

DISTRIBUIȚI

Impactul pandemiei de coronavirus asupra sectorului asigurărilor a fost destul de sever în acest an. Piața a rămas destul de stabilă în 2020, comparativ cu 2019. În acest an însă, încasările din asigurarea auto au dus la creșterea prețului RCA. Pe unele linii de afaceri a existat încă de anul trecut o scădere a veniturilor, o scădere a colectării primelor din cauza respectării restricțiilor – privind distanțarea socială – și a popularității scăzute a opțiunilor de plată la distanță.

În acest an, este greu de anticipat exact cum va afecta criza COVID-19 piața asigurărilor, pe termen lung. Cert este că amploarea pandemiei este îngrijorătoare și depinde de modul cum va fi controlată, dar mai ales depinde de deciziile țării, de a reacționa.

În ultima perioadă, prețurile RCA au crescut în general cu 20-25%, sau chiar au crescut în medie cu 70-80% pe anumite segmente, după cum a precizat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Pentru următoarea perioadă, se prevede că primele RCA vor rămâne la același nivel ridicat pentru că asiguratorii se gândesc să nu ajungă în situația de faliment cum s-a întâmplat cu City Insurance. Ei vor să aibă anumite rezerve, în cazul în care numărul lor de asigurați va crește. De asemenea, probabil se gândesc și la faptul că este posibil să urmeze o perioadă dificilă, din cauza pandemiei de coronavirus, urmată de o perioadă de stagnare și de recuperare în mod lent. Este posibil să durere câțiva ani până la atingerea unui nivel ridicat, așa cum ar vrea companiile de aigurări.

Alte probleme din prezent sunt: creșterea șomajului și scăderea nivelului de trai. În următoarea perioadă, creșterea șomajului, scăderea veniturilor, reducerea nivelului de trai al multor români se va reflecta într-un anume mod și în asigurările generale și asigurările de viață.

Se bănuiește că este posibil să se producă o scădere permanentă a veniturilor asiguratorilor pe anumite linii de activitate, din cauza unor sectoare afectate de criză, cum ar fi cele de transport și turism. Un alt lucru observat în această perioadă este extinderea și îmbunătățirea serviciilor online, mai ales în ceea ce privește modelul de deservire al clienților și al serviciilor produselor de asigurare.

Companiile de asigurări din România se confruntă cu multe probleme, de aici și creșterea prețurilor la primele RCA. Ele consideră că polițele RCA s-au scumpit enorm din cauza falimentului City Insurance.

Brokerii din industria de asigurări încearcă să ajute șoferii prin diferite recomandări, cum ar fi alegerea de polițe de asigurare pe un an, de către clienți, pentru că acestea au prețuri mai avantajoase, decât acelea pe 6 luni.

Industria de asigurări a înregistrat o scădere accentuată a numărului de dosare de daună. În anul 2020, numărul de dosare de daune RCA a fost mai mic cu aproape 100.000 decât în 2019 (când a ajuns la 393.000). ASF anunțase în comunicatul din data de 11 februarie 2021 că firmele de asigurări au încasat anul trecut suma de 3,97 miliarde lei din polițele RCA (plătite la timp sau chiar anticipat de șoferi).

În acest an, piața asigurărilor din România este orientată spre activitatea de asigurări generale. Aceasta are o pondere de 79% din primele brute subscrise de companiile de asigurare. Conform experților, cea mai mare parte din piața asigurărilor generale din România este reprezentată de asigurările auto, care includ și asigurări CASCO, asigurări RCA și CMR.

Potrivit Euroins România, acționarii acestei companii s-au angajat să investească pe piața asigurărilor din România, lucru făcut și până acum, în acest an. Compania și-a anunțat și majorările de capital din acest an și noile strategii prin care dorește să îmbunătățească serviciile RCA și non-RCA pentru clienți. Euroins România face parte din companiile de asigurare care emite RCA ieftin, cum se poate vedea pe acest site.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA