PENTRU MODERNIZAREA INFRASTRUCTURII DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ Reprezentanţii societăţii comerciale Vital Baia Mare, principalul distribuitor de apă din judeţul Maramureş, entitate aflată în subordinea municipalităţii au semnat, miercuri, contractul de servicii privind proiectul ‘Asistenţa tehnică pentru pregătirea Aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiei de atribuire’ în valoare de 24.614.980 lei (fără TVA) atribuit prin licitaţie publică firmei Eptisa România SRL.
Investiţia face parte din ‘Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă şi uzată din judeţul Maramureş, în perioada 2014 – 2020’.
Contractul a fost adjudecat de asocierea SC Eptisa Romania SRL şi Eptisa Servicios de Ingineria SL prin licitaţie deschisă, online. Scopul proiectului îl reprezintă continuarea strategiei judeţene pentru dezvoltarea sectorului de apă şi apă uzată, în vederea îndeplinirii obligaţiilor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.
Contractul dintre cele două părţi prevede furnizarea de servicii specializate în proiectare, management de proiect şi supervizare a lucrărilor, pe toată durata de implementare a proiectului. Contractul de asistenţă este structurat în două etape majore: pregătirea proiectului şi implementarea acestuia.
Într-o conferinţă de presă în care a fost anunţată investiţia, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a precizat că investiţia e dublă ca valoare, raportat la alte asemenea investiţii din fonduri UE pentru modernizarea reţelei de apă.
„Intrăm într-o finanţare aproape dublă faţă de ce a avut judeţul Maramureş în perioada 2007-2013. O finanţare de 180 milioane de euro, este cea mai importantă finanţare cu caracter european din judeţul Maramureş. Pentru a putea face acest proiect, primul pas, şi cel mai important, este contractul pentru consultanţă şi supervizare – consultanţă, însemnând inclusiv proiectarea reţelelor” , a spus Cătălin Cherecheş.
Acesta a mai menţionat că cea mai mare problemă întâmpinată la antecedenta investiţie a fost procesul de proiectare.
„Cea mai mare problemă pe care a avut-o proiectul de dinainte a fost tocmai la proiectare(…) Cea mai mare vulnerabilitate a fost cea a proiectelor foarte prost făcute. Depuse fiind, foarte greu au putut fi modificate”, a menţionat Cătălin Cherecheş.
În context, directorul Vital Baia Mare, Alexandrina Bancoş, a menţionat că investiţia e una dintre cele mai importante la nivel de judeţ în modernizarea infrastructurii de apă.
„Vorbim despre cel mai mare program finanţat din UE, în Maramureş, program care vizează dezvoltarea investiţiilor în infrastructura de apă şi apă uzată din judeţ. Contractul de asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiei de atribuire are ca obiective specifice atât asistenţa tehnică şi calitatea documentaţiilor, cât şi proiectarea, supervizarea, publicitatea şi informarea care se va derula pe toată durata de implementare a proiectului”, a spus Alexandrina Bancoş.
Compania de utilităţi publice Vital Baia Mare asigură servicii de alimentare cu apă la aproximativ 83% din consumatorii din judeţul Maramureş, iar în municipiul Baia Mare, la peste 93% din populaţie şi agenţii economici.
Sursă info și foto.