AcasăActualitate112PENTRU MITĂ - Militar român arestat în secret la Iaşi la solicitarea...

PENTRU MITĂ – Militar român arestat în secret la Iaşi la solicitarea SUA

DISTRIBUIȚI

PENTRU MITĂ Un militar român a fost arestat în secret la Iaşi, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA, care a emis un mandat de arestare pe numele românului.

Cererea de arestare a fost admisă în şedinţă secretă de judecătorii din Iaşi, bărbatul dorit de americani aflându-se acum în arestul Poliţiei Iaşi.

Potrivit unor informaţii obţinute de „Ziarul de Iaşi“, e vorba de un fost ofiţer român de Armată, ulterior manager în cadrul unei mari firme în Irak, care ar fi dat mită unor agenţi guvernamentali americani.

Daniel Emil Popescu reprezenta o firmă de intermedieri şi construcţii atunci când ar fi dat mita. Respectiva firmă, controversatul gigant DynCorp, este considerată de presa americană drept „marele câştigător“ al războaielor din Irak şi Afganistan, datorită contractelor uriaşe de reconstrucţie câştigate după conflicte.

Daniel Emil Popescu, 49 de ani, se afla în vizorul autorităţilor din SUA de la începutul acestui an, pe numele său fiind emis un mandat de arestare de către Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul Virginia de Est, prin judecătorul magistrat Ivan D. Davis.

Mandatul de arestare a fost emis pe 30 martie şi a fost transmis Ministerului Justiţiei din România de către Departamentul de Justiţie al SUA în data de 12 mai. După zece zile în care, cel mai probabil, s-au adunat informaţii inclusiv la nivel operativ despre Daniel Popescu, acesta a fost identificat în judeţul Vaslui.

În SUA, românul este cercetat, conform sursei citate, pentru „infracţiuni de conspiraţie la încălcarea Legii privind mita“, fiind acuzat că a mituit doi angajaţi guvernamentali din SUA.

Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, în anii 2010-2011, românul era reprezentant al unei firme din Irak în cadrul unor negocieri ce erau purtate cu agenţi guvernamentali americani privind închirierea unui imobil.

Imobilul era deţinut de către o persoană juridică din Irak, iar chiriaşul era Guvernul SUA. Alături de alte două persoane, nenominalizate în mandatul de arestare trimis în România, Popescu ar fi mituit doi angajaţi guvernamentali americani pentru supraevaluarea chiriei imobilului.

În urma intervenţiei românului, Guvernul SUA ar fi închiriat acel imobil cu 665.000 de dolari, în condiţiile în care, anterior, aceeaşi proprietate fusese închiriată unei alte firme cu doar 124.000 de dolari.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA