spot_img
AcasăAdministrațiePENAL? - Țâgârlaș, Rob și Barbul - groparii istoriei Băii Mari

PENAL? – Țâgârlaș, Rob și Barbul – groparii istoriei Băii Mari

spot_img

DISTRIBUIȚI

În urmă cu aproximativ doi ani de zile, traficul rutier în Centrul Vechi al municipiului Baia Mare a fost închis circulației. Din respect față de istoria orașului, zona s-a transformat în una pietonală, iar la unele manifestări aceasta a devenit o adevărată scenă pe care au urcat nume sonore ale muzicii clasice și nu numai.

În urmă cu câteva zile însă, circulația a fost deschisă în mod abuziv, prin simpla decizie a unei comisii cu caracter consultativ, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Baia Mare. Din dispoziția lui Vasile Barbul, a Eleonorei Gheție, directorul Serviciului Public Ambient Urban, dar și al Poliției Locale, spațiul pietonal din Centrul Vechi a fost modificat parțial în parcare și zonă de circulație.

CENTRUL VECHI 2

Decizia de a redeschide circulația în Centrul Vechi al municipiului Baia Mare este una nelegală din mai multe aspecte. Piața Libertății, atât clădirile cât și perimetrul, este înscrisă în Registrul Monumentelor Istorice, fiind astfel Rezervație de Patrimoniu. La momentul transformării acesteia în parcare publică, la data de 16 februarie 2017, cel care avea responsabilitatea să se ocupe de domeniul urbanism și utilități publice era Cristian Niculescu Țâgârlaș.

Cu siguranță ne aflăm într-o situație gravă prin care trei indivizi, Rob, Țâgârlaș și Barbul, și-au arătat încă o dată disprețul față de comunitatea băimăreană și istoria ei. Din perspectivă legală, cei trei s-au prelevat de o hotărâre a Comisiei de Circulației, comitet care poate da doar un aviz consultativ. Au ignorat în mod abuziv instituțiile abilitate precum Direcția județeană pentru Cultură și Patrimoniu, fără acordul căreia nu se putea face absolut nimic în zona Centrului Vechi. Mai exact, pentru zona transformată în parcare trebuia un aviz de acord al Direcției de Cultură, lucru care nu s-a întâmplat conform celor relatate de Ioan Marchiș, directorul instituției.

Mai mult, acesta a arătat clar că pentru transformarea zonei respective trebuie aviz, altfel se încalcă legea. De asemenea, pentru a redeschide circulația în Centrul Istoric trebuiau solicitate avize de la Comisia de Urbanism a Consiliului Local, raportul Arhitectului Șef al orașului dar și punctul de vedere al Comisiei de Estetică Urbană și, în final doar Consiliul Local putea decide și nu niște indivizi interimari.

Centrul Vechi a fost transformat în zonă pietonală în anul 2014, la inițiativa primarului ales Cătălin Cherecheș. Acest lucru a determinat dușmănia unui cârciumar din zonă, proprietar de fițuică online.

CONCERT

Întregul demers al redeschiderii circulației în Centrul Vechi al municipiului Baia Mare are însă, se pare, un alt substrat. În anul 2016, la alegerile locale, Cristian Niculescu Țâgârlaș a beneficiat de susținere și promovare gratuită pe site-ul cârciumarului pentru a obține transformarea pietonalului în parcare, estimând că tot orașul va veni la bodega lui.

Oare se poate vorbi de un trafic de influență sau de abuz în serviciu? Acest lucru va fi stabilit de către organele abilitate mai ales că împotriva lui Marinel Rob, Țâgârlaș și Barbul a fost înregistrată deja o plângere penală pentru abuz în serviciu, trafic de influență și încălcarea legii patrimoniului.

ActualMM

centrul vechi iarna baimareana

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA