AcasămodelePEDEAPSĂ DUPĂ FAPTĂ – Medicul care a nenorocit un copil, a fost...

PEDEAPSĂ DUPĂ FAPTĂ – Medicul care a nenorocit un copil, a fost condamnat la închisoare, nu poate profesa cinci ani și trebuie să plătească 450.000 de euro familiei!

DISTRIBUIȚI

Un medic ginecolog din Turda i s-a interzis să mai profeseze timp de cinci ani, i s-a aplicat o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare și a fost pus să plătească, în solidar cu spitalul, 450.000 de euro familiei căreia i-a nenorocit copilul pe viață.

Motivarea deciziei a fost finalizată de judecătorii Curții de Apel Cluj. Medicul ginecolog Ovidiu Lupșan a fost condamnat penal în 19 iunie pentru abuz în serviciu și neglijență în serviciu, atunci când judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au admis apelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda împotriva sentinței inițiale.

Cazul datează din februarie 2008, informează clujlist.ro.

Ovidiu Lupșan, în calitate de medic primar la Spitalul Municipal Turda şi medic curant al femeii însărcinate în săptămâna 41, i-a administrat acesteia pentru a-i declanşa medicamentos naşterea, o tabletă de Cytotec, fără a obține consimțământul informat al acesteia, respectiv fără o informarea corectă şi completă cu privire la faptul că acel medicament nu se regăseşte în registrul farmacologic român, nu este autorizat spre distribuire şi utilizare în România, a fost procurat în mod clandestin, nu este destinat folosirii la declanşarea naşterii şi că există unele riscuri(efecte adverse) la administrarea acestuia.

“De asemenea, nu a asigurat prezența medicului şi asistentei de gardă din secția neonatologie a spitalului pentru a asista la naştere, a prelua nou-născutul, a-l examina şi a-i acorda scorul APGAR şi care ulterior naşterii, desfăşurate în lipsa medicului neonatolog, a lăsat nou-născutul în sarcina personalului medical mediu(asistente), cu consecința privării de supraveghere şi tratament medical adecvate din partea medicului neonatolog, care ar fi putut depista şi diagnostica la timp hipoxia perinatală sau alte probleme medicale, pe baza primelor simptome apărute, de natură să înlăture sau, cel puțin, să diminueze efectele nefaste ale acesteia asupra funcțiilor creierului copilului, în prezent încadrat în grad de handicap grav, sau sa permită recuperarea într-o mai mare măsură sau mai rapidă”, se arată în motivarea Curții de Apel.

Potrivit Codului de deontologie medicală adoptat în anul 2005, pentru orice intervenție medicală diagnostică sau terapeutică este necesar consimțământul informat al pacientului. Consimțământul pacientului va fi exprimat în condițiile legii. Consimțământul va fi dat după informarea pacientului asupra diagnosticului, prognosticului, alternativelor terapeutice, cu riscurile şi beneficiile acestora.

Cytotec este un medicament fabricat în Statele Unite ale Americii de producătorul GDS, nu este autorizat de Agenția Națională a Medicamentului sau de Agenția Europeană a Medicamentului şi nu figurează în Nomenclatorul medicamentelor de uz uman, distribuirea şi folosirea lui pe teritoriul național fiind interzise. Medicamentul este destinat tratamentului împotriva ulcerului gastric şi altor afecțiuni ale stomacului şi duodenului, eliberându-se doar pe bază de prescripție medicală.

Datorită conținutului ridicat de substanță activă – misoprostol 200 (o prostaglandină sintetică) -, pe care o conține, acest medicament este folosit pentru a induce avortul, fiind denumit uneori popular „pilula avortivă” dar şi pentru a determina contracțiile uterine în cazul sarcinilor la termen sau suprapurtate. În prospectul medicamentului, există un avertisment serios cu privire la riscurile pentru mamă şi făt pe care le are administrarea medicamentului femeilor gravide în cazul cărora administrarea acestuia este chiar contraindicată.

Cu toate că medicamentul nu a fost autorizat în România, medicii specialişti în obstetrică ginecologie l-au utilizat pe scară largă, doza recomandată fiind 25 mcg pentru inducerea travaliului în cazul unei sarcini suprapurtate, deşi potrivit celor de mai sus nici utilizarea lui nu putea fi acceptată.

“Curtea apreciază că inculpatului, în calitatea sa de medic, îi revenea obligația de a aduce la cunoştința pacientei sale C.D. că îi administrează un medicament neautorizat, de a-i explica detaliat care sunt, nu numai efectele acestuia, dar şi riscurile, chiar şi excepționale la care se expune, aşa cum sunt menționate în prospectul de utilizare, în aşa fel încât aceasta să poată să ia o decizie în cunoştință de cauză şi să decidă dacă, în prezența acestor riscuri, nu alege o altă soluție medicală, ceea ce în speță nu s-a întâmplat”, se mai arată în motivare.

Medicul are interdicție de a mai profesa timp de cinci ani, i s-a aplicat o pedeapsă de doi ani închisoare cu suspendare și a fost pus să plătească, în solidar cu spitalul, 450.000 de euro familiei.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA