AcasăslolvaciaPE VIU - Orele de istorie pe viu de la Muzeul de...

PE VIU – Orele de istorie pe viu de la Muzeul de istorie i-au fascinat pe elevii băimăreni

spot_img

DISTRIBUIȚI

De mai bine de un deceniu, la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie se desfăşoară ore neconvenţionale de istorie la care participă elevi de la şcolile din oraş şi nu numai.

De câţiva ani ani însă aceste ore sunt predate de către muzeografi costumaţi în haine de epocă cu arme în mâini, spre deliciul celor mici care urmăresc fascinaţi toate explicaţiile pe care le primesc.

Astăzi a fost rândul unei clase de-a doua de elevi de la Şcoala George Coşbuc care s-au plimbat prin tot muzeul şi au avut parte de o adevărată incursiune în lumea civilizaţiilor antice.

“Totul a început în urma unei vizite la Turnul Măcelarilor pe care am desfăşurat-o anul trecut în cadrul săptămânii de Şcoală altfel. Acolo ei şi-au confecţionat fiecare câte o farfurioară din lut, au vizitat expoziţiile de acolo şi au fost foarte interesaţi să afle mai multe despre istoria poporului român. Astfel, noi ne-am gândit, împreună cu domnul Câmpeanu, care este tatăl unui copil de la mine din clasă, să realizăm un parteneriat prin care desfăşurăm mai multe activităţi în care copiii să afle mai multe informaţii despre istoria poporului român şi să ne pregătim pentru orele de istorie care vor urma din clasa a patra. Aşa ne-am stabilit mai multe activităţi în cadrul parteneriatului şi astăzi desfăşurăm prima activitate, vizita expoziţiilor de aici de la muzeu şi o activitate mai specială cu îmbrăcămintea dacilor şi romanilor”, a declarat Alina Bozga, învăţătoare clasa a II-a B de la Şcoala George Coşbuc.

Deşi au văzut cam tot ce se putea vedea, cei mici au fost extrem de încântaţi să recunoască personaje pe care le-au îndrăgit din desenele animate.

”Cel mai mult mi-a plăcut mumia şi felul în care este ea împachetată, exact aşa ca-n desene animate. Nu am mai fost la muzeu dar mi-ar plăcea să revin”, a spus Irina.

„Mi-a plăcut foarte mult mormântul dar mi-a fost un pic frică. Am mai fost la muzeu cu doamna învăţătoare dar mai vreau să vin”, a spus şi colegul ei de clasă, Luca.

12755092_1175516515799730_436939271_oMuzeografii care îi ghidează pe cei mici prin muzeu şi care le răspund cu răbdare la întrebări spun că ideea de a se costuma în personaje le-a venit în urmă cu ceva vreme şi asta după ce au văzut entuziasmul copiilor la vederea armelor şi a costumelor militare.

„Această acţiune face parte dintr-un program desfăşurat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din 2005 iar în ultimii trei ani de zile acesta se desfăşoară în colaborare cu Asociaţia Culturală Omnis Barbaria. Asociaţia a împrumutat muzeului părţi de echipamente, costume civile şi militare antice. În cadrul acestui proiect pe care îl reluăm în acest an, pentru prima dată, avem colaborări cu diferite instituţii şcolare din Maramureş. Am început acest proiect în urmă cu mai mulţi ani aşa cum v-am spus însă la început eram îmbrăcaţi civil şi elevii erau floarte încântaţi la finalul orei când vedeau piesele de armament şi războinicii. Aşa ne-a venit ideea de a face ghidajul îmbrăcaţi în daci şi romani. Astfel de ore facem şi la şcoli unde suntem învitaţi, în toată ţara şi am văzut că profesorii sunt foarte încântaţi şi chiar şi cei mai indisciplinaţi copii timp de o oră nu scot o vorbă pentru că altfel este când suntem îmbrăcaţi într-un personaj antic şi dacă are o armă în mână este şi mai impunător. Tot timpul le spunem că la final dacă vor fi cuminţi o să poată chiar ei să pună mână pe arme.”, a explicat Vasile Marius Ardeleanu, muzeograf – arheolog la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.

Elevii vor mai avea parte şi de alte ore de istorie pe care le vor petrece la muzeu dar au spus la unison că vor reveni cu siguranţă, împreună cu părinţii şi fraţii lor.

Ana Pop

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA