AcasăLIFEPE PĂMÂNT EUROPEAN – Fosila unei păsări de 48 de milioane de...

PE PĂMÂNT EUROPEAN – Fosila unei păsări de 48 de milioane de ani, descoperită în Germania

spot_img

DISTRIBUIȚI

PE PĂMÂNT EUROPEAN  O nouă specie de păsări care a trăit în Germania cu 48 de milioane de ani în urmă a fost descoperită de specialiști. Descoperirea este cu atât mai importantă cu cât fosila avea și uleiurile de ceară pe care pasărea le folosea pentru a-și colora penele, scrie TLE.

Fosila a fost atât de extraordinar de bine conservată, încât glanda uropigiană – găsită în zilele noastre deasupra cozii păsărilor moderne – era încă intactă. Majoritatea păsărilor își folosesc capetele pentru a freca uleiurile protectoare secretate de această glandă pe pene și picioare.

De exemplu, flamingo, păsări rare deosebit de frumoase, folosesc pigmenții din aceste țesuturi grase pe post de „cosmetice” – pentru a spori culoarea penajului lor iconic și a atrage parteneri.

Dr. Shane O’Reilly, de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a declarat: „Această glandă este situată la baza cozii și secretă un ulei care conține o varietate de compuși organici de ceară care joacă un rol important în menținerea penajului“.

El a spus că apariția țesuturilor moi la fosile este foarte rară dar, atunci când este găsita, ofera o fereastra remarcabilă spre descopeirea diversității animalelor și a evoluției lor. Dr. O’Reilly a spus că studiul lor releva conservarea excepționala la nivel molecular a unei glaned uropigiană la o pasăre de 48 de milioane de ani.

Specialistul a spus că rezultatele acestei descoperiri ar putea duce la o reanalizare a fosilelor dinozaurilor și a altor animale preistorice.

Sursă info și foto.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA