spot_img
AcasăActualitatePoliticPDL, între “iarna românească” și impetuozitatea prostiei

PDL, între “iarna românească” și impetuozitatea prostiei

spot_img

DISTRIBUIȚI

Reacțiile PDL față de protestele “iernii românești” au arătat aceeași lipsă de profesionism, incompetență, inconștienă și provizorat politic care au definit și actul de guvernare.

De la începutul ultimei ascensiuni politice, din vremea constituirii Alianței DA, datorată calității de show-man a primarului Traian Băsescu și manevrelor de culise ale tandemului Stoica – Stolojan – era evidentă această precaritate constitutivă a PD-ului. PD-ul era un partid de nișă, crescut cu atenție de o echipă de profesioniști ai imaginii, în buzunarul lui Traian Băsescu. Împreună cu PNL-ul, penetrat din interior de calul troian al grupării Stoica – Stolojan – ulterior dezertoare, au reușit să livreze electoratului iluzia unei alternative politice la partidul – stat guvernamental. Cu toate acestea, Alianța DA a câștigat doar in extremis alegerile din 2004, prin pirueta politică a lui Traian Băsescu și aroganta gestionare a propriei imagini de către adversar, Adrian Năstase și PSD. Întreg actul de guvernare al PDL s-a evidențiat ulterior prin incompetență economică, alocarea stupidă a resurselor, îndatorare excesivă, corupție și gafe de imagine și comunicare. De acestea din urmă am avut parte din plin și în ultima perioadă – prima săptămână a “iernii românești”.

Gafa inițială a comis-o președintele: atacul marinăresc la adresa SMURD-ului și a lui Raed Arafat. Cauza sa fiind, spun zvonurile, însăși Elena Udrea, vexata în afacerile intermediate în domeniu de către doctor. A doua gafă a fost tot a lui Băsescu: retragerea ofuscată a legii și tăcerea lașă. Întreruptă doar de un penibil și cinic discurs despre “primăvara arabă” și o glumă ineptă cu jurnaliștii. Gafele imediate au aparținut lui Teodor Baconschi și Sever Voinescu Cotoi: în aceeași gamă, “mahalaua ineptă și violentă” și “nevroticii” evocați de aceștia, au arătat sărăcia analizei lor și atrofia țesutului moral, ascunse în spatele imaginii de “intelectual al lui Băsescu”.

Gafele intermediare sunt comise abundent și cu stăruință: ori în maniera odioasă – Iulian Urban, nimicnicul părinte al “viermilor” și funcționărașulul din Mureș, ce dedica românilor pe facebook sloganul nazist “Arbeit macht frei”, ori în maniera stupidă – notoriul Daniel Funeriu, care nu vede nicăieri nicio criză, Elena Udrea, ce regretă fals, pisicos și tardiv sau Radu Berceanu, care glumește pur și simplu în timp ce își așteaptă ceasul politic.

PDL s-a dovedit a fi un rezervor nesecat, peste orice așteptări, de gafe remarcabile. Impetuozitatea prostiei liderilor săi ne promite o gafă de final demnă de ținut minte.

Dan Necea

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA