spot_img
AcasăEvenimentPatriarhul Daniel, după vizita în Episcopia Maramureșului și Sătmarului: ”Spiritual, ne-am simțit...

Patriarhul Daniel, după vizita în Episcopia Maramureșului și Sătmarului: ”Spiritual, ne-am simțit ca acasă!”

DISTRIBUIȚI

La sfârşitul săptămânii trecute, credincioşii de pe Valea Izei şi din Ţara Oaşului s-au bucurat de binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care s-a aflat într-o vizită canonică în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. Programul vizitei a fost foarte dens, astfel că au fost sfinţite două noi biserici, una la Mănăstirea Bârsana şi una la Negreşti Oaş, o adevărată catedrală, iar Patriarhul nostru a primit două titluri de cetăţean de onoare. De asemenea, a vizitat Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei din oraşul Sighet, biserica ucraineană din oraş, unde credincioşii ucraineni au organizat o procesiune în cinstea Preafericirii Sale, sediul Protopopiatului ortodox din Sighet, Mănăstirea Săpânţa-Peri, cea mai înaltă biserică de lemn din lume, dar şi Protopopiatul ortodox din Negreşti Oaş, unde a sfinţit noul sediu. Maramureşenii nu s-au dezis nici de această dată de imaginea care li s-a creat în toată lumea, că sunt primitori şi bucuroşi de vizita oricărei persoane care le calcă pragul, cu atât mai mult, cu cât în acest sfârşit de săptămână oaspetele de seamă era însuşi Patriarhul ţării. Prin urmare, au organizat primiri deosebite la porţile localităţilor prin care delegaţia a trecut, iar demn de amintit este faptul că de-a lungul Văii Izelor, precum şi în Poienile Izei, Patriarhul a fost aşteptat în fiecare parohie de către credincioşi în costume tradiţionale, precum şi în cântări de tulnice şi bucium la fiecare poartă de gospodari. La poarta de intrare de la Mara, locul unde maramureşenii îşi primesc orice oaspete de seamă care le trece pragul, Patriarhul Daniel a fost întâmpinat după tradiţie, cu pâine şi sare, de localnici îmbrăcaţi în haine populare, preoţi şi alţi credincioşi care au cântat cântece religioase. De asemenea, un grup format din mai mulţi tineri au organizat un adevărat spectacol de artă şi tradiţie locală. Mai mulţi cai au fost înveşmântaţi în costume specifice zonei, viu colorate în roşu, verde, negru şi alb, obicei care se practică în această zonă la orice sărbătoare.

În ultima zi a vizitei canonice în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat municipiul Satu Mare. Preafericirea Sa a fost întâmpinat de popor, de clerici şi de autorităţi locale în faţa Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din oraş. În lăcaşul de rugăciune, Preafericirea Sa i-a binecuvântat pe credincioşi şi a dăruit pentru Sfântul Altar o cruce de binecuvântare confecţionată în Atelierele Patriarhiei Române, Evanghelia cu icoane color, noul Liturghier şi cărţi de folos liturgic şi duhovnicesc. Aici, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a mulţumit Patriarhului României pentru vizită, punctând cele mai importante evenimente, dar a prezentat şi istoricul catedralei. Apoi, Patriarhul românilor şi-a exprimat sentimentele de bucurie şi de împlinire trăite în aceste zile în Maramureş, loc pe care l-a simţit foarte aproape. „Ne-am bucurat de evlavia credincioşilor, de înţelepciunea preoţilor şi de spiritul misionar al ierarhilor de aici şi de buna cooperare dintre Biserică şi autorităţile locale. Deşi din punct de vedere geografic Episcopia Maramureşului şi Sătmarului pare mai departe de Bucureşti, din punct de vedere spiritual, ne-am simţit ca acasă. Am simţit că este o mare apropiere duhovnicească. Peste tot am remarcat biserici în construcţie, mănăstiri noi, parohii noi, protopopiate noi, sedii de instituţii bisericeşti noi, încât această înnoire şi această lucrare pastoral-misionară şi social-filantropică reprezintă semnul unei Biserici vii şi responsabile. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să vă dea putere de a continua tot ceea ce a fost început şi a duce la sfârşit biserici începute şi programe începute”, a spus Preafericirea Sa.
Cu această ocazie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit şi titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Satu Mare”, din partea Consiliului local al urbei. Patriarhul României a mulţumit şi a dăruit instituţiei icoana Maicii Domnului „Prodromiţa”.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


TE-AR MAI PUTEA INTERESA