Credincioşii ortodocşi au intrat de astăzi în Postul Mare. Este o perioadă de 40 de zile premergătoare Învierii Mântuitorului Isus Hristos, în care se aplică înfrânările de ordin culinar dar şi rugăciunile sunt mai aspre.
“Este cel mai important post din cele patru cu durată lungă. Nu întâmplător i se spune şi Postul cel Mare. El este mare nu doar prin lungime, ca durată a timpului, ci este mare prin efortul duhovnicesc care se cere. Cu alte cuvinte, se înfrânează latura trupească pentru a se da prioritate celei sufleteşti. Însă trebuie să avem mare atenţie, aşa cum a spus Mântuitorul Isus Hristos, când posteşti să nu posteşti ca să te vadă lumea ci să te vadă Tatăl cel Ceresc pentru că altfel cădem în păcatul mândriei şi toată agoniseala şi tot efortul duhovnicesc pe care-l facem se dărâmă”, a spus preot Cristian Ştefan, purtător de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului.
În această perioadă şi rânduielile din Biserică sunt mai speciale, preoţii slujind Liturghii speciale pentru Post.
“Sigur că pentru aceasta noi avem la îndemână atâtea instrumente acuma sau rânduieli ale Bisericii care sunt mai aparte decât în restul anului şi în această săptămână amintim Canonul cel mare al Sfântului Andrei Criteanul, apare ca o noutate Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul care se face rostind rugăciunea şi făcând metanii şi iarăşi ca o noutate, doar în această perioadă avem Liturghia darurilor mai înainte sfinţite care necesită un efort duhovnicesc mai mare, întrucât ea, conform rânduielii ea trebuie ţinută la Slujba Vecerniei, la Slujba de seară şi asta înseamnă că oamenii trebuie să ajune, să postească, să se mărturisească dacă vor să se împărtăşească în cadrul acestei slujbe”, a mai spus părintele.
Sfintele Paşti vor fi celebrate de către creștinii ortodocși pe data de 1 mai.
Ana Pop