AcasăActualitateSocialPAȘI SPRE NORMALITATE - De la 1 februarie, modificări fiscale importante pentru...

PAȘI SPRE NORMALITATE – De la 1 februarie, modificări fiscale importante pentru traiul românilor

spot_img

DISTRIBUIȚI

PAȘI SPRE NORMALITATE La 1 februarie 2017 intră în vigoare mai multe măsuri fiscale aplicabile persoanelor fizice şi juridice. Printre acestea se numără eliminarea mai multor taxe, între care taxa radio tv, anumite taxe solicitate până în acest moment pentru schimbarea numelui şi eliberării paşaportului.

Tot de la această dată salariul minim brut pe ţară va creşte cu 200 de lei, valoarea acestuia ajungând la 1.450 de lei/lună.

Prima modificare fis­cală cu impact direct asupra contribuabililor este majora­rea cu 200 de lei a salariului mi­nim brut pe ţară, valoarea acestuia ajungând până la 1.450 de lei/lună. De această măsură vor beneficia, potrivit statisticilor, aproximativ 1,6 milioane de sa­lariaţi. În cazul veniturilor ob­ţinute din dividende, dobânzi sau cedarea părţilor sociale şi acţiu­­­nilor, contribuţia la asigurările de sănătate se va plăti ne­plafonată şi va fi calculată la valoa­rea integrală a veniturilor, „dacă beneficiarul acestor venituri înregistrează doar venituri din dividende”.

Contribuţia la sănătate pentru veniturile din investiţii nu se va plăti dacă persoana fizică înregistrează şi alte categorii de venituri supuse contribuţiei la sănătate (salarii, venituri din activităţi independente, chirii). În ceea ce-i priveşte pe pensionari, impozitul pe venit de 16% nu va mai fi aplicat pensiilor mai mici de 2.000 de lei.

„O altă măsură, mai puţin cu­noscută, dar poate la fel de importantă vizează reţinerea contribuţiei la sănătate pentru veniturile din pensii, care nu se mai aplică de la 1 februarie. Indiferent de valoarea pensiei, pensionarul are calitate de asigurat în sistemul public de sănătate, dar plata contribuţiei se suportă de la bugetul de stat”, a explicat consultantul fiscal Dan Benţa, citat de Mediafax.

images (2)

Tot de la 1 februarie vor fi abro­gate 100 de taxe, printre cele mai cunoscute fiind taxele pentru radiodifuziune şi timbrul de me­diu, plătit la prima înmatriculare a autoturismelor. Persoanele fi­zice nu vor mai plăti taxe nici pentru publicarea în „Monitorul Oficial” a anunţurilor de pierdere a unor documente sau pentru schimbarea numelui, eliberarea cazierului fiscal sau a celui judiciar.

În ceea ce priveşte elibe­rarea paşaportului, în conformitate cu Legea 1/2017, vor fi eli­minate taxa pentru serviciul public prestat (22 lei) şi tariful suplimentar pentru eliberarea pașaportului simplu temporar, respectiv 100 lei.

O altă modificare importantă este cea legată de schimbarea regimului de impozitare a micilor afaceri, respectiv majorarea plafonului veniturilor la suma anua­lă de 500.000 de euro.
De asemenea, impozitul plă­tit de microîntreprinderi este de 3% pentru cele care nu au salariaţi şi 1% pentru microîntreprinderile cu minimum un salariat. „Societă­ţile care vor să rămână plătitoare de impozit pe profit pot păstra acest tip de impozitare dacă societatea înre­gistrează un capital social subscris şi vărsat mai mare de 45.000 de lei”, a mai explicat consultantul fiscal.
De asemenea, salariaţii cu un câştig lunar mai mare de cinci salarii medii pe economie, adică peste 9.400 de lei net, vor avea venituri mai mici ca urmare a eliminării plafonului pe baza căruia erau calculate contri­buţiile la pensii şi sănătate.

Oana Nistor

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA