AcasăEvenimentPARTENERIAT – Primarul Cătălin Cherecheș și președintele URS România au semnat protocolul...

PARTENERIAT – Primarul Cătălin Cherecheș și președintele URS România au semnat protocolul de colaborare dintre Baia Mare și comunități din Rusia

DISTRIBUIȚI

PARTENERIAT   Parteneriatul dintre municipiul  Baia Mare și Uniunea Rutenilor Subcarpatici din România a fost așezat pe aspecte care țin de tot ceea ce înseamnă consolidarea cooperării economice, cooperare comercială, știință și tehnologie, turism, societate civilă, administrație civilă, resurse, dar și la chestiuni care țin de drepturile omului. Actul are caracter formal și este menit să impulsioneze relațiile dintre municipiul Baia Mare și Uniunea Rutenilor Subcarpatici, dar va așeza cele două entități într-o formă de parteneriat în care vor fi mult mai eficiente în raport cu celelalte orașe care se vor alătura pe viitor.

Protocolul de colaborare a fost semnat luni, 18 iunie, de către primarul Cătălin Cherecheș și președintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România, Mihai Lauruc.

Este ca și un preambul la ceea ce va fi o construcție de colaborare, respectiv de parteneriat mult mai amplu între municipiul Baia Mare, zona metropolitană, județul Maramureș, zona de nord-vest a României, Ardealul de nord, respectiv România și comunități, municipii și regiuni din Federația Rusă. Este o chestiune pe care o așezăm în dorința noastră de a relaționa din perspectivă economică, educațională socială, culturală și sportivă și din perspectiva administrațiilor locale și a experiențelor pe care le avem în dezvoltarea autorităților locale, așezarea politicilor de dezvoltare în acord cu prioritățile geo-politice și geo-strategice. Știm foarte bine că avem câteva chestiuni pe care vrem să le dezvoltăm. Pe zona economică ne interesează foarte mult resursele și modul în care putem exploata în mod modern resursele naturale. 

Ne interesează modul în care putem să aducem specialiști și tehnologie din zona Rusiei spre România. Ne interesează să generăm pentru Baia Mare inclusiv o dezvoltare a culturii spre zona de Est, spre Federația Rusă și punctual mă refer aici la Centrul Artistic Baia Mare care poate să fie locul în care să găzduim tabere de artă plastică la care să fie prezenți și artiști din Federația Rusă, respectiv artiștii noștri din Baia Mare să poată participa la reuniuni găzduite de statul rus. Lucrul acesta îmi doresc să se întâmple din perspectivă culturală chiar din acest an și consider că sfârșitul verii poate să fie momentul în care să găzduim astfel de tabere pe sculptură, pe pictură, pe grafică, mergând mai apoi spre zona de film”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

La aceste aspecte se mai adaugă și educația, domeniu în care s-a realizat deja primul filon de colaborare prin înființarea primei grupe de grădiniță cu predare în limbă rusă. Sportul poate, de asemenea, reprezenta un segment care să unească cele două entități, gândindu-se deja pentru anul viitor organizarea primei Cupei a Europei de Est la box, judo, lupte greco-romane, karate.

Prin acest parteneriat cu municipiul Baia Mare sunt sigur că va avea numai de câștigat municipiul Baia Mare. Baia Mare va fi un fel de Deveselu cultural aici în nordul țării unde vom promova cultura rusă și în Rusia cultura românească. De asemenea, vom dezvolta relații economice cu Rusia în special și toate statele CSI. Mulțumim domnului primar Cătălin Cherecheș pentru curajul său de bărbat adevărat de care dă dovadă. Vă recomand să vizitați Rusia și să vă convingeți de fapt cum sunt rușii, cum este Rusia. Vreau ca dumneavoastră să vedeți cu ochii dumneavoastră și nu doar ce vedeți la televizor”, a declarat Mihai Lauruc, președintele Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România.

Loading...
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.TE-AR MAI PUTEA INTERESA