AcasăActualitate112PĂDURILE MARAMUREȘULUI DISPAR - Peste 100 de metri cubi de lemn confiscați...

PĂDURILE MARAMUREȘULUI DISPAR – Peste 100 de metri cubi de lemn confiscați dintr-un foc

spot_img

DISTRIBUIȚI

Pădurile Maramureșului dispar. Iar asta nu se întâmplă de azi, de ieri, ci de ani întregi. Hoții de lemne, uneori ajutați de către diferite instituții prin nepăsarea de care au dat dovadă, au ajuns să își creeze imperii economice și, cum știm cu toții, România este încă țara în care cu bani se poate cumpăra aproape orice. Mai mult, încetul cu încetul, cei care acum câțiva ani furau câte un buștean, au ajuns acum să ducă TIR-uri întregi de lemne din frumoasele păduri ale județului, măcelărindu-le.

Polițiștii maramureșeni au demarat sute de acțiuni de combatere a a ilegalităților la regimul silvic, iar rezultatele sunt de speriat. Ca un exemplu mărunt față de amploarea fenomenului, într-o singură săptămână polițiștii au confiscat nu mai puțin de 117 mc de lemn pentru care nu au existat documente, cu o valoare aproximativă de 19.000 de lei.

În cursul acestei săptămâni, efectivele de ordine publică din cadrul subunităților au acționat pe raza județului Maramureș, pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților la regimul silvic. Acțiunea s-a realizat sub coordonarea Serviciului de Ordine Publică, cu sprijinul Inspectoratului Județean de Jandarmi Maramureș și a specialiștilor Direcției Silvice Maramureș și Gărzii Forestiere Cluj. Activitățile au vizat modul în care se respectă normele referitoare la exploatarea, prelucrarea, transportul, depozitarea și comercializarea materialelor lemnoase, de către operatorii economici din domeniu și transportatorii de astfel de materiale.

În cadrul acțiunii au fost oprite și verificate peste 200 de mijloace auto, dintre care 38 transportau material lemnos. Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 30 de sancțiuni contravenționale, din care opt la Legea nr. 171/2020, în valoare totală de aproximativ 24.000 de lei. Totodată, și au confiscat peste 117 mc material lemnos, în echivalent valoric, valoarea totală depășind 19.000 de lei. Aceste acțiuni vor fi desfășurate în continuare la nivelul județului, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic”, se arată în comunicatul IPJ Maramureș.

Un raport al Institutului Național de Statistică arăta în 2018 că Maramureșul este fruntaș la pierderea suprafețelor de pădure. Inclusiv valoarea lemnului furat este uriașă, de ordinul milioanelor de euro, reprezentând 45% din TOTALUL afacerilor cu lemn ilegale din toată țara. Asta înseamnă că aproape jumătate din banii care se fac din defrișări ilegale în toată România se fac în Maramureș. Dacă nu se va acționa la capacitate maximă pentru a stopa fenomenul, în cățiva ani copiii noștri vor auzi doar povești despre renumitele păduri ale Maramureșului.

Adrian Barbur

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA