Acasăsinucidere maramuresPREMIILE OSCAR - Singurul român care a luat acasă statueta

PREMIILE OSCAR – Singurul român care a luat acasă statueta

spot_img

DISTRIBUIȚI

Actorul Edward G. Robinson a rămas singurul artist de origine română încununat cu un Oscar, acordată pentru întreaga activitate în anul 1973.
Premiile Oscar sunt considerate recompensa supremă în lumea cinematografică. Din păcate, singurul român al cărui nume se regăseşte în palmaresul celor 81 de ediţii de până acum este Edward G. Robinson, unul dintre cei mai importanţi actori ai lumii din anii ’40. Robinson s-a născut în Bucureşti, la 12 decembrie 1893, cu numele de Emanuel Goldenberg. A emigrat în SUA, alături de părinţii lui, la vârsta de numai 10 ani, pentru ca la 22 de ani să joace deja în piese de teatru, pe Broadway.

Are un considerabil succes, interpretând roluri de gangsteri, iar figura lui devine emblematică pentru imaginea de “băiat dur” a mafiotului american al anilor ’30-’40. “Kid Galahad” şi “Key Largo” sunt doar două dintre filmele ce i-au adus celebritatea, în multe dintre pelicule avându-l ca partener pe Humphrey Bogart. În deceniile următoare realizează roluri notabile în producţii precum “Cele 10 porunci” şi “The Cincinatti Kid”.

Mai mult decât atât, Robinson ar fi trebuit să interpreteze partitura principală în celebrul film “Naşul”, regizorul iniţial, Peter Bogdanovich, distribuindu- l în rolul lui Vito Corleone. Aducerea lui Francis Ford Copolla ca regizor a făcut ca acesta să-şi impună propria preferinţă, rolul revenindu-i lui Marlon Brando. În ciuda faimei dobândite şi a succesului filmelor sale, Edward G. Robinson nu a fost nominalizat niciodată pentru un premiu Oscar.

A murit cu două săptămâni înainte de ceremonie

Nedreptatea avea să fie corectată, târziu, în 1973, când Academia de Film Americană a hotărât să-i acorde Oscarul pentru întreaga carieră. Din păcate, Robinson avea să moară la 26 ianuarie 1973, cu două săptămâni înainte de ceremonia de acordare a premiilor, fără a avea bucuria strângerii în palmă a preţioasei statuete.

Recordul lui Sergiu Nicolaescu

Chiar dacă nu s-a întâmplat în fiecare an, România a înaintat, începând cu 1967, propria propunere pentru Oscarul acordat celui mai bun film străin. Debutul s-a realizat cu “Răscoala”, regizat de Mircea Mureşan, urmat, în 1969, de “Columna”, în regia lui Mircea Drăgan. Până în 1990, Sergiu Nicolaescu a adunat cele mai multe propuneri de filme nominalizate pe lista lungă a candidaţilor la Oscar, cu nu mai puţin de patru: “Mihai Viteazul” (1972), “Osânda” (1977), “Ciuleandra” (1986) şi “Noi, cei din linia întâi” (1987).
După Revoluţie, Nicolaescu a mai avut o peliculă propusă de Centrul Naţional al Cinematografiei, “Orient Express”, fără şanse însă de a intra în selecţia finală a nominalizărilor la Oscar. Cel mai aproape de această onoare a fost, în 2008, Cristian Mungiu, cu filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, a cărui nenominalizare printre cei cinci candidaţi la Oscar a stârnit mirare şi proteste chiar din partea criticilor americani de film. Anul acesta, propunerea României a fost pelicula “Poliţist, adjectiv”, regizată de Corneliu Porumboiu. Nu apare însă pe lista finală a nominalizărilor la categoria “Cel mai bun film într-o limbă străină”.

Regizorul Jean Negulesco a avut o nominalizare în 1948

Născut în Craiova, la 26 februarie 1900, Negulesco a cochetat iniţial cu pictura, ajungând la Paris şi fiind prieten cu Brâncuşi, Modigliani şi Tzara. În 1927 s-a căsătorit şi s-a mutat în SUA, în New York, apoi în Los Angeles. A devenit asistent de regie, apoi şi-a încercat forţele ca regizor principal. În 1941 a fost desemnat să regizeze pelicula “Şoimul maltez”, cu Humphrey Bogart în rolul principal, dar a fost înlocuit, după doar două luni, cu faimosul John Houston. Negulesco a reuşit, totuşi, ca în 1948 să fie nominalizat la Oscar, la categoria “cel mai bun regizor”, cu filmul “Johnny Belinda”. Nu a câştigat, dar a avut satisfacţia de a o vedea pe interpreta rolului principal din pelicula lui, Jane Wyman, triumfând drept “cea mai bună actriţă”. A avut un alt mare succes, în 1953, cu filmul “Cum să te măriţi cu un milionar”, cu Marylin Monroe în rolul principal, prima peliculă pe ecran lat din lume. Negulesco a murit pe 18 iulie 1993, în Spania, la Marbella, răpus de un atac de cord.
Libertatea.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA